Is het handig om c&m te kiezen?

hallo, Ik wil graag cultuur en maatschappij kiezen maar er zijn nauwelijks leerlingen die dat kiezen(minder dan vijf op het vwo)
cultuur en maatschappij wordt op deze school gezien als een 'domme' keuze omdat de meeste denken dat je er niets mee kan bereiken.
Is het wel handig om dat te kiezen of zou ik dan beter van school ruilen die wel wat meer leerlingen hebben die c&m hebben gekozen?
En van school ruilen is opzich geen probleem voor mij.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het wordt door de meesten (op mijn school tenminste) gezien als het makkelijkste profiel, waarmee ik het overigens helemaal niet mee eens ben. Het hangt er natuurlijk vanaf wat je wil gaan worden later, bij de meeste vervolgopleidingen kan je met alle profielen worden toegelaten (met uitzonderingen natuurlijk). Er zijn twee dingen die een belangrijke rol spelen bij deze keuze: 1. Ben ik goed in wiskunde? Op mijn school geldt in ieder geval dat bij dit profiel een keuze gemaakt moet worden tussen wiskunde A en C. Bij veel vervolgopleidingen op de universiteit is er vaak wel de eis dat met een CM profiel, wiskunde A er vaak bij moet zijn. 2. Ben ik goed in talen of kunst? Bij het profiel geldt vaak nog een extra taal of dat het vak kunst gekozen moet worden. Als jij denkt dat beiden wel moeten lukken, zou een CM profiel geen domme keuze zijn en voorspel ik voor jou dat het profiel best te doen is. Het is geen domme keuze, momenteel zit ik op VWO 6 en ik heb mede-leerlingen die het profiel gekozen hebben en zeggen dat het niet makkelijk is. (Het verschilt natuurlijk per persoon). Tenslotte is het voor mij (en anderen) moeilijk te raden hoe jouw werkhouding en kennis zijn. Stel jezelf op de proef en weeg zaken af en vindt uiteindelijk wat het beste bij jou past.

Als je weet welke vervolgopleiding je wilt gaan doen, dan weet je ook welke richting het best daar op aansluit. Je profielkeuze moet je niet laten afhangen van hetgeen anderen doen.

Hallo, voor die keuze heb ik ook gestaan, zal ik het wel doen of niet? maar : kies wat jij wilt kiezen! laat je niet leiden door het feit dat er mar 5 leerlingen het kiezen, want het zijn er toch 5 die de keuze gemaakt hebben, en geloof me, die 5 leerlingen belanden echt niet in de goot later. ik heb de keuze gemaakt er in het vrije deel duits en economie bij te kiezen (op mijn school heb ik dan hetzelfde profiel als e&m alleen heb ik dan aardrijkskunde in plaats van M&O) (ik deed gym, vandaar dat ik 2 keuzevakken heb) In het vrije deel is het verstandig een vak uit een ander profiel te kiezen, zodat je altijd iets meer mogelijkheden hebt. kies dus biologie of economie of iets dergelijks erbij (maar wel iets wat je leuk vindt en/of interesseert) C&M is géén pretpakket, dat was het vroeger, nu niet meer. het is jóuw keuze, niet die van de school. luister naar jezelf, later moet je niet iemand anders de schuld hoeven geven, je eigen keuze, je eigen verantwoordelijkheid voor geluk!

Je niet laten leiden door wat anderen over dat profiel zeggen, en zeker niet van school wisselen. Of je nou C&M of E&M hebt, je blijft gewoon de lessen volgen die je in je profiel hebt. Als je bijvoorbeeld van school weggaat omdat je C&M wilt zonder wiskunde erin is dat zonde. Vaak zijn de rest van je vakken wel met medeleerlingen van E&M. Bijvoorbeeld als je voor Duits kiest. E&M en C&M leerlingen zitten dan gewoon door elkaar. Ik zelf heb voor E&M gekozen omdat ik mij genoodzaakt voelde om wiskunde te kiezen (wat je ook bij C&M kan) en wat andere vakken die bij E&M aan te pas kwamen. Bij mij op school wordt op een bepaalde manier gekeken naar mensen die C&M hebben zonder wiskunde, ik vind dit gewoon maar raar; want die mensen hebben i.p.v. wiskunde misschien wel Frans, en ik denk dan bij mijzelf: Als diegene meer met Frans kan dan met wiskunde, laat die persoon dan in zijn waarde? Ik heb eerst ook nog getwijfeld tussen E&M en C&M, uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt door een lijstje op te stellen met vakken die ik graag wou, en vakken die ik liever niet wou. Ik stelde het zo op, dat het alleen haalbaar was met een E&M profiel. Ik raad je aan hetzelfde te doen. Mocht er de uitkomst uitkomen dat je zowel E&M en C&M kan doen met je gewenste vakken, dan zal ik niet verder twijfelen en gewoon 1 van de 2 kiezen - foute keuzes kun je hier niet maken! Mocht je volgend jaar denken van: ''Oh verkeerde profiel, ik kan het niet meer aan met ''een bepaald vak'' '' kop op en ga ervoor. Ik heb als keuze vak Biologie gekozen en ik kon mijzelf aan het begin van 4 Havo wel voor mijn kop slaan, ook nu in 5 Havo heb ik er nog last mee. Maar goed, wie zegt dat ik meer geluk (betere cijfers) had gehad, wanneer ik Duits had gekozen of Tekenen? Het leven zit vol met keuzes, maar nogmaals, een foute keuze kun je hier niet maken, neem gewoon de vakken die voor jou belangrijk zijn voor de toekomst! Ik wens je veel succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100