hoe spreek je puzzel uit?

Ik hoor vaak mensen puuzel zeggen. Terwijl er maar 1 u staat als in stuk. Volgens meeste mensen is het puuzel. Maar dat klinkt niet. Bij bobbel zeg je toch ook geen boobbel of bij dubbel ook geen dubbel. Waarom dan wel bij puzzel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jij hebt gelijk, het is niet Puuzel, maar puzzel. "In puzzel en puzzelen klinkt de u 'kort'; hetzelfde dus als in put, bukken en Brussel. Voorzover (uitspraak)woordenboeken iets over de uitspraak van puzzel zeggen, geven ze allemaal [puzzel] met de korte u. Veel mensen spreken de u in puzzel(en) uit als een lange klank, zoals in bruusk en in muziek. Ze zeggen dus [puuzel] en [puuzelen]. Hoewel dat gebruik wijdverbreid is, wordt de uitspraak [puzzel] vaak wat netter gevonden. Sommige mensen vinden [puuzel] zelfs uitgesproken dom of kinderlijk klinken. Ook in het Engels, de taal waaruit we puzzel geleend hebben, heeft de eerste klinker in puzzle een korte klank, en de spelling met de dubbele z geeft ook in het Nederlands aan dat de lettergreep puz gesloten is. De u-klank moet dan kort klinken, niet lang." http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/puzzelen-uh-uu

Het is allebei goed. Het gaat er namelijk niet om waar het woord ooit vandaan kwam maar waar het naartoe gaat. Het woord is vernederlandst: veel mensen zeggen puzel, dus kennelijk is dat wat er bij de inburgering van het woord gebeurt. De spelling is al helemaal niet relevant, want spelling is alleen maar een poging om ons te helpen de taal op te schrijven. De taal - wat wij met zijn allen zeggen - is bepalend.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100