Ik woon nu sinds ongeveer 6 week in Assen en heb een bericht gekregen van de gemeente.. Ze willen weten waarom ik een vroege schoolverlater ben?

Ben ik verplicht daarop te reageren?

Weet jij het antwoord?

/2500

De gemeente draait op voor de bijstand die ze aan jou moeten verlenen als je zelf niet aan werk of studie kunt komen. Door achtergrondinfo te vragen kunnen ze Inschatten of hulp nodig is of niet.

Uit de reacties lees ik dat je 18 bent, dat je 1,5 jaar geleden je VMBO hebt gehaald, en dat je vervolgopleiding binnenkort start. Als je na je VMBO geen andere opleiding hebt gevolgd, dan voldoe je waarschijnlijk niet aan de kwalificatieplicht. De leerplicht loopt tot het einde van het schooljaar waarin je 16 werd, en daarna begint de kwalificatieplicht. Dat betekent dat als je nog geen MBO-2, HAVO- of VWO-diploma hebt, je verplicht bent om een opleiding te volgen. De kwalificatieplicht eindigt op je 18e verjaardag. Verschil tussen leerplicht en kwalificatieplicht is dat je na je 16e niet meer per se fulltime naar school hoeft, maar je ook werken en leren mag combineren op het MBO. Als jij de afgelopen anderhalf jaar geen enkele opleiding hebt gevolgd, voldeed je dus feitelijk niet aan deze wettelijke plicht. In die zin ben je dus voortijdig schoolverlater. Je vorige gemeente is daar waarschijnlijk lakser in geweest, en in Assen zitten ze daar blijkbaar meer bovenop. Nu ben je inmiddels 18, dus ik ga er niet vanuit dat ze nog met terugwerkende kracht een boete gaan opleggen ofzo, zeker niet als je binnenkort alsnog een opleiding gaat doen om die startkwalificatie te halen. De gemeente is - zoals in een ander antwoord ook staat - verantwoordelijk als jij een Bijstandsuitkering zou aanvragen, en in dat geval kunnen ze je alsnog verplichten om een startkwalificatie te halen. Ze willen dus waarschijnlijk weten hoe je situatie precies is, om in te kunnen schatten of je een uitkering aan zult vragen. Als je dat zou doen, kan het zijn dat ze willen weten waarom je geen startkwalificatie hebt, en misschien dat ze dan ook nog van je vorige gemeente willen weten waarom zij je niet hebben gewezen op je kwalificatieplicht. Mogelijk heeft het er dus mee te maken dat de ene gemeente niet wil opdraaien voor de laksheid van een andere gemeente. Ik zou gewoon antwoord geven, en uitleggen dat je binnenkort alsnog met een opleiding start. Of je verplicht bent om te antwoorden weet ik niet, maar je bent inmiddels 18, én van plan een opleiding te gaan volgen, en vooral dat laatste is precies wat de gemeente graag hoort.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100