Pensioen als je overlijd??

Wat gebeurt er met mijn opgebouwde pensioengeld als ik overlijd??

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat wordt aan andere langerlevenden uitbetaald. Daar is je partner er ook 1 van.

Dit is een 'voordeel' voor de pensioenmaatschappij. De premies worden namelijk berekend obv levensverwachtingen. Wanneer je langer blijft leven dan verwacht is dit een verlies voor de pensioenmaatschappij, zij moeten dan langer uitkeren.

Dat gaat naar je vrouw/man of naar je kinderen.

Als je getrouw bent, krijgt je partner een gedeelte ( meestal zo'n 70 % ) van jouw pensioen tot haar of zijn overlijden. Ben je single, komt het geld ten goede aan de algemene middelen, m.a.w. het blijft in de pot. Daar uit worden dan weer de mensen betaald, die b.v. 105 jaar worden en waarvan het gespaarde geld allang op is.

De vraag is tamelijk ruim gesteld en dan krijg je ook verschillende, en soms tegengestelde antwoorden. Er zijn 2 verschillende situaties: het ligt er aan op welke leeftijd je overlijdt. Ik lees dat je nu 22 jaar bent en dan heb je nauwelijks pensioen opgebouwd. Maar in het algemeen: 1 iemand overlijdt (ver) voordat hij 65jaar is, 2 iemand overlijdt nadat hij 65 jaar is geworden en dus al ouderdomspensioen heeft. Als iemand jong overlijdt en een vrouw en kinderen nalaat, krijgt de vrouw nabestaandenpensioen de kinderen wezenpensioen tot 18 jaar of tot dat ze klaar zijn met studeren. Dit is echter een ander pensioen dan dat wat na je 65ste wordt uitgekeerd. Komt uit een andere “pot”. Dit geld komt in de meeste gevallen van een verzekeringmaatschappij waar het pensioenfonds overlijdensrisicoverzekeringen heeft afgesloten, dus voor het risico dat iemand vroeg overlijdt en er nog weinig of geen geld is gespaard. Als er geen nabestaande is krijgt niemand wat. Maar jij doelt waarschijnlijk op de 2e situatie omdat je spreekt over “mijn opgebouwde pensioen”. Tegenwoordig kun je bij vrijwel elk pensioenfonds. de keuze maken: wil ik mijn partner ook wat pensioen nalaten als ik overlijdt en hoeveel? Dit moet je regelen voordat je pensioenleeftijd ingaat. Je kunt kiezen om het niet te doen, dat leidt tot een hoger pensioen. Als je overlijdt dat krijgt niemand meer wat en blijft het eventuele restant in de “pot”van het pensioenfonds. Als je regelt dat je partner een deel krijgt leidt dat tot een lagere uitkering. Maar dan krijgt je partner een (afgesproken) deel bijv. 40% na jouw overlijden uitbetaald. Samenwoners kunnen onder voorwaardes ook elkaars pensioen krijgen. Als je geen partner hebt vervalt je pensioen aan het pensioenfonds. Er zijn nog meer voorwaarden, regels en uitzonderingen maar dat voert hier te ver.

Hoe oud iemand wordt en dus wanneer hij overlijdt is onzeker. Vergelijk het met een loterij, als je wint krijg je een prijs. Dus als je 65 wordt krijg je ouderdomspensioen. Als je partner eerder overlijdt krijgt die nabestaandenpensioen. Wie niet wint krijgt geen prijs en heeft nergens recht op. Er is dus geen sprake van"mijn opgebouwde pensioengeld". Als iedereen overlijdt op de leeftijd dat hij/zij (gemiddeld) op basis van de statistieken (sterftetabellen) zou overlijden, dan blijft er niets over. De theorie dat er geld van jou is overgebleven wanneer je dood gaat is dus niet juist. Inwerkelijheid is de variatie in sterfteleeftijd echter groot, mensen die geen 85 worden maar 30, 40 of 50 en mensen die veel ouder worden. Als de gemiddelden goed zijn berekend zijn dat is het geld van de vroeg gestorvenen nodig voor de langer levenden. Voor het nabestaandenpensioen is in geval van overlijden tijdens de pensioenopbouw geheel of gedeeltelijk het risico van vooroverlijden verzekerd. De pensioenpremie (werkgever ca. 2/3 en werknemer ca.1/3) wordt niet geheel gespaard. Afgezien van invorderings- en uitkeringskosten gaat er ook geld terdekking van het risico van vroeg overlijden. Toegevoegd na 10 uur: "Als je partner eerder overlijdt krijgt die nabestaandenpensioen". moet zijn: Als je eerder overlijdt dan krijgt je partner nabestaandenpensioen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100