Mag ik mijn werkgever als klant hebben?

Ik ben ZZP’er en ben nog werkzaam bij mijn werkgever (waar ik in januari uit dienst ga), nu heb ik een klus gedaan voor deze werkgever. Het werk was iets anders dan wat ik normaal in loondienst doe.
Kan ik deze klus nu factureren naar mijn werkgever? Of is dat wettelijk bijvoorbeeld niet toegestaan, dat ik dit nog als werknemer betaald moet krijgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je bent niet meer in loondienst. Je mag (moet) factureren voor bewezen diensten, maar houd er wel rekening mee dat jij de sociale lasten moet afdragen.

Nee, niet als er sprake is van een gezagsverhouding. Tenzij je momenteel meerdere opdrachtgevers hebt. Een gezagsverhouding houdt in dat de opdrachtgever niet kan zeggen hoe jij je werk moet uitvoeren, omdat hij en zijn medewerkers er geen verstand van hebben. Voorbeelden van functies waarbij een gezagsverhouding ontbreekt: • Een interim manager die een bedrijf reorganiseert; • Een ICT manager die een bedrijf automatiseert (zolang het bedrijf geen ICT-bedrijf is). Doe je hetzelfde werk als medewerkers in het bedrijf van de opdrachtgever of ben je werkzaam in de organisatie van het bedrijf, dan is er al een vermoeden van een gezagsverhouding. Of die gezagsverhouding daadwerkelijk bestaat, maakt niet uit. Het gaat erom dat de opdrachtgever de mogelijkheid heeft om aanwijzingen over de werkzaamheden te geven.

Bronnen:
https://www.ikwordzzper.nl/zzp-kennisbank/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100