Kan een onderneming haar deuren sluiten zonder dat er sprake is van faillissement?

In sommige gevallen kunnen externe factoren de toekomstige koers van een onderneming drastisch onderuittrappen op de langer termijn (als het bijvoorbeeld aan technologische vooruitzichten ligt). Voordat het schip ten onder gaat; is het dan mogelijk om de deuren te sluiten vóórdat er faillissement nadert? Het zou in sommige gevallen misschien financieel voordeel kunnen bieden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Jazeker is dat mogelijk. Zo ken ik twee mensen die elk een eigen bedrijfje hebben, maar ermee willen stoppen omdat ze met pensioen willen gaan. Beide handelen alleen nog de bestaande klanten af maar nemen geen nieuwe klanten meer aan. Op een gegeven moment zullen ze ook de nog resterende klanten niet meer bedienen. Het bedrijf wordt op dat moment opgeheven. Dus ja, dat kan, en het wordt zelfs regelmatig gedaan.  

Jazeker kan dat. Een onderneming ontstaat door inschrijving in het handelsregister Een onderneming eindigt dus ook door uitschrijving uit het handelsregister. De Kamer van Koophandel (=handelsregister) zal in beide gevallen een melding hiervan doen aan de Belastingdienst. Voor de belastingdienst KAN namelijk een "onderneming" bestaan zonder inschrijving in het handelsregister. Toegevoegd na 3 minuten: De vraag of de onderneming EERST faillissement moet aanvragen voordat de uitschrijving uit het handelsregister kan plaatsvinden is een andere.

Bronnen:
http://www.ondernemersplein.nl/regel/hande...

Een onderneming kan zich simpelweg uitschrijven in het handelsregister, waarmee de onderneming feitelijk wordt opgeheven. Op dat moment wordt er een eindbalans gemaakt, (eventuele) schulden afbetaald en een eindafrekening voor de belastingdienst gemaakt. Dit noem je ook wel "liquideren", wat in zoverre betekend "omzetten in geld".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100