Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Omzetbelasting beginnende eenmanszaak?

Deze week ingeschreven bij de kamer van koophandel. Hier vertelde men dat als je rekening houd met 40% omzetbelasting je altijd goed zit. Is het niet zo dat je de eerste 3 jaar minder omzet belasting betaald?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
1.6K
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Volgens mij verwar je omzetbelasting met inkomstenbelasting.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Hallo Ror,

Je kunt ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting, ondernemer voor de BTW/omzetbelasting of voor beiden. De Belastingdienst bepaalt welke situatie op jou van toepassing is, op basis van de gegevens die jij hebt opgegeven bij de KvK. Sowieso moet je een deel van je inkomsten reserveren om deze belasting(en) achteraf te betalen.

Meer info hierover lees je hier: http://bit.ly/Tqfn26

Wat is omzetbelasting (of BTW)?
Voor de omzetbelasting draag je maximaal 21% btw af, zoals ronron1212 schrijft. Ook klopt het dat wanneer je in een jaar minder dan € 1.883 moet afdragen, je in aanmerking kan komen voor de Kleineondernemersregeling http://bit.ly/Q0OApL

Wat is inkomstenbelasting?
Voor de inkomstenbelasting worden alle opbrengsten uit je onderneming en eventueel loon of uitkering belast via het schijventarief. Dit werkt progressief. Dat wil zeggen hoe hoger het inkomen, hoe hoger het belastingpercentage. Deze percentages lopen van 33,1% naar maximaal 52%. Voor meer informatie over de belastingtarieven zie http://bit.ly/Sw0Uye

Daarnaast kan het zijn dat je over je opbrengsten uit je onderneming inkomensafhankelijke bijdage Zvw (Zorgverzekeringswet) (http://bit.ly/UbeiHD) moet afdragen.

Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting (http://bit.ly/MlEbo6) heb je recht op de Mkb-winstvrijstelling (http://bit.ly/SuvSFY). Als je daarnaast ook aan het urencriterium (http://bit.ly/NjqyH1) voldoet heb je ook recht op de zelfstandigenaftrek (http://bit.ly/KQpK95) en als starter kan je ook nog gebruik maken van de startersaftrek (http://bit.ly/N9HGzW).

Ik hoop dat je vraag hiermee beantwoord is. Je kunt bijvoorbeeld ook een startersbijeenkomst bezoeken, daar krijg je antwoord op dit soort vragen.
http://www.kvk.nl/bijeenkomsten/onderwerp/bedrijf-starten/

Je kunt ook een startersgesprek aanvragen via de Belastingtelefoon 0800-0543 (tijdens dit gesprek krijg je dan meer info over belastingen).

Tony
Webcareteam Belastingdienst
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Moet u in een jaar minder dan € 1.883 btw betalen? Dan kunt in aanmerking komen voor belastingvermindering. Of u hoeft helemaal geen btw te betalen. U maakt dan gebruik van de kleineondernemersregeling.

Verder als je daar boven komt betaal je gewoon de btw. Ik weet niet waar je die 40% vandaan gehaald en ook niet hoe de KvK daar aankomt. Maar over je verkoopprijs komt gewoon 21% of 6% dat geld behoort niet tot je omzet maar is gewoon de inning die jij voor de belastingdienst doet en daarom moet afdragen aan de belastingdienst. Daarom mag je ook de btw die jij betaald op je inkoop aftrekken van de te betalen btw.
(Lees meer...)
ronron1212
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding