Het belangrijkste in een VSO is dat eruit moet blijken dat het initiatief vanuit de werkgever komt en niet vanuit de werknemer. In het laatste geval zal het UWV namelijk geen WW toewijzen.
Daarnaast moet een werknemer heel erg opletten als hij/zij ziek is en er wordt aangedrongen op een VSO om uit elkaar te gaan. Het UWV kan dan namelijk beslissen dat je hen benadeelt, waardoor je geen WW krijgt. De reden hiervoor is, is dat er voor de werkgever een loondoorbetalingsverplichting tijdens ziekte geldt. Het helpt hierbij niet als je je beter meldt om je vervolgens weer ziek te melden in de WW.
Wat vergoeding betreft moet een werknemer ook opletten. Betaalt de werkgever een transitievergoeding, dan moet daarover belasting worden betaald als die vergoeding niet wordt gebruikt voor outplacement (werk naar werk) of scholing. Ik weet dat bij mijzelf destijds is gekozen voor een ander soort vergoeding waarover je minder belasting hoeft te betalen dan over de transitievergoeding (maar dit zou je kunnen navragen bij een arbeidsjurist).
Als werknemer kun je daarom de overeenkomst het beste laten checken door een arbeidsjurist, zodat twijfelachtige passages aangepast of verwijderd kunnen worden voordat je een en ander ondertekent. Dit kun je bij gespecialiseerde kantoren laten doen, maar je plaatselijke advocatenkantoor kan dat ook als zij deze specialisatie in huis hebben.
Wat betreft jouw vraag of de werkgever je WW moet betalen: indirect betaalt de werkgever je WW toch wel (door premieafdracht tijdens het dienstverband). Maar in de sectoren overheid en onderwijs gebeurt dit pas als iemand daadwerkelijk in de WW komt (eigenrisicodrager).