Waarom dragen in een bedrijf mensen op de werkvloer bijna altijd bedrijfskleding maar het kantoorpersoneel bijna nooit?

Toegevoegd na 3 dagen:
de vraag kwam bij mij op omdat in een bedrijf waar ik vaak ben alle personeelsleden in de productie bedrijfskleding aan hebben maar de kantoormensen die toch ook veel op de werkvloer komen niet, ook de kantoormensen die klantcontact hebben zijn niet als zijnde personeel herkenbaar

Weet jij het antwoord?

/2500

de mensen die op de werkvloer werken moeten wel bedrijfskleding dragen want ze moeten herkenbaar zijn voor klanten maar ook voor het personeel onderling. zo hoeven collega's minder lang te zoeken als ze een andere collega zoeken want ze zijn zo gemakkelijker zichtbaar en herkenbaar tussen de klanten die normale kleding dragen. het personeel op de werkvloer moet herkenbaar zijn voor klanten zodat de klanten weten wie ze aan moeten spreken als ze bijvoorbeeld een vraag hebben. het kantoorpersoneel hoeft geen bedrijfskleding te dragen omdat die geen direct contact hebben met de klant.

Dat kan meerdere redenen hebben en is afhankelijk per bedrijf. Bij bedrijven met een magazijn/werkplaats bijvoorbeeld is de toegevoegde waarde van bedrijfskleding dat de medewerkers goede, stevige kleding dragen die makkelijk gewassen kan worden. Bij fysiek werk is de kans dat kleding vies wordt of beschadigd raakt groter en het bedrijf voorziet zo in goede kleding. De kleding is vaak zo gemaakt dat er handigheidjes inzitten (grote zakken in de brief, lussen om sleutels of gereedschap in te hangen, stalen neuzen in schoenen). Dit vergemakkelijkt het werk en beschermt de werknemer. Bijkomend voordeel is dat iedereen op de werkvloer er representatief uitziet. Met name als monteurs ook naar de klant moeten of werknemers leveranciers moeten ontvangen, zijn zij het visitekaartje van het bedrijf. Medewerkers op het kantoor doen over het algemeen nauwelijks zwaar fysiek werk. Het werk op zich brengt weinig gevaar met zich mee. Van de kantoormedewerker wordt vaak verwacht dat deze zichzelf representatief en passend naar het beroep kleedt. Ook medewerkers die de klant bezoeken (makelaars bijvoorbeeld) worden zelf geacht passende kleding te dragen. Er zijn trouwens best bedrijven die met name kantoormedewerkers hebben en ook bedrijfskleding hanteren. Uitvaartbegeleiders bij een uitvaartondernemer, bankmedewerkers, hotelmedewerkers (ook achter de schermen) zijn voorbeelden van employees die, hoewel zij (deels) kantoorwerk doen, toch bedrijfskleding dragen. Vaak heeft dit te maken met uitstraling van het bedrijf en uniformiteit in het bedrijf.

Je vraag @PoppeSchuitema "Waarom dragen in een bedrijf mensen op de werkvloer bijna altijd bedrijfskleding maar het kantoorpersoneel bijna nooit?" ... is wel te beantwoorden, maar eerst ... grappig dat je jezelf al indekt met "bijna altijd" en "bijna nooit" ... in het kader van 'zeg nooit ..nooit!' In de fabriek weet ik het niet , maar wel op kantoor. Binnen een kantoor heb je [ook] van hoog tot laag verschillende banen/functies , daar is het dus afhankelijk van heel zwart/wit gesteld, hoe hoger de functie, hoe groter de vrijheid van kledingkeuze [IN PRINCIPE] , maar ja is het wel vrijheid als je in 3 delig grijs/blauw of gewoon gestreept met vlinder of stropdas iedere dag naar je werk moet? Dan ben je ook een loonslaaf maar gewoon een iets duurdere! Binnen dat kantoor heb je bijvoorbeeld een afdeling die de post organiseert. De "postjongens" [ in mijn tijd altijd M nooit V ] waren allemaal in uniform, ook de aanstuur-meneer -de chef- . Dan had je de afdeling waaronder de portier valt [ ? geen idee meer hoe de afdeling heette - afdeling Binnenlandse Zaken maar dan anders :-)) ] en deze waren altijd en overal ook in uniform. Rest ons de afdeling van het Bedrijfsrestaurant, ooit/ook kantine genoemd -afhankelijk van het soort bedrijf waar je werkt -ook verschil dus- en daar had je de dames [ nooit M altijd V ] die 's morgens vanaf 10 uur bezig waren om alles voor te bereiden voor de lunch onder de bezielende leiding van de chef - een kok die na allerlei ervaringen [ o.a. gevaren ] de laatste jaren van zijn werkzame leven aan de wal in een 'simpel' baantje volmaakte , deze kon vele verhalen vertellen. De dames hadden een uniform , de kok niet. Ergo, het is functie afhankelijk , al moet ik aantekenen dat ik niet weet wat de chef in een fabriek moet dragen? een 'net' pak [ ook uniform, maar anders, dat wel ] . Kortom , het is maar wat je met "bedrijfskleding / uniform" bedoelt? De secretaresse in haar rokje met panty en parelkettinkje/oorbellen? [ N.B. niet iedere tik-geit is een secretaresse! ] en de man[nen] waarvoor ze werkt in zijn 'pak' met meest witte overhemd en en en ... Het zijn allemaal "UNIFORMEN" maar in verschillende uitvoeringen bijna klederdrachten.. zoals ze misschien over een paar honderd jaar wel genoemd zullen worden .. na de opgravingen .. hahaha Hoop dat ik je hiermee antwoord heb kunnen geven op je vraag.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100