Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe kan ik een ventilatiesysteem testen?

Sinds kort werkt mijn 3 standen ventilatiesysteem altijd op max. De schakelaar doet het niet meer (zie afbeelding voor de schakelaar). Heb de schakelaar uit elkaar gezet en geprobeerd de draadjes direct met elkaar te sluiten, om te kijken of de schakelaar stuk was, dat had geen enkel effect, draaide nog steeds op max. Wat me opviel is dat door alle 3 draden spanning loopt, wat volgens mij bij een schakelaar niet de bedoeling is (1 met spanning en 2 zonder?). De vraag is dus of de schakelaar kapot is of de ventilator niet meer goed functioneert.

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
1.2K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Heel waarschijnlijk is de schakelaar kapot of meer bepaald een onderdeel ervan.
Ik verdenk de weerstand die in de schakelaar zit ervan zijn geest te hebben gegeven. Dus is het euvel heel waarschijnlijk verholpen als je de schakelaar vervangt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
als ik het goed begrijp dan werkt het zo:
stand 1: geen draden verbonden
stand 2: fase met een zwarte draad
stand 3: fase met een andere zwarte draad dus als ik de schakelaar weghaal dan zou het op stand 1 moeten draaien (dus minimale toeren). En als ik fase met een van de draden verbind dan zou het op midden of hoog moeten draaien. Maar er gebeurt niets als er ik fase met een van de draden verbind.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding