Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

Kosmos komt van het oud Grieks en betekent zowel 'wereld' als 'universum' en bevat de oerklank waarin men een 'geheel' ziet. De nieuwere betekenis die dit krijgt, is een soort vervanger van geloof waarbij de Kosmos een 'soort universeel harmonisch geheel' is maar veel mensen gebruiken dit om te zeggen dat we eigenlijk niet veel kunnen doen aan het verloop van de dingen, wat wetenschappelijk een normale stelling is, zonder dat je daarvoor een excuus moet zoeken dat je eigen gedrag wel invloed heeft op je omgeving.

Astrologie komt ook van het oud Grieks en is een combinatie van 'astro' (aster = ster, zie asterisk en de Galliërs Asterix en Obelix) en 'logos' en betekent letterlijk 'het tellen van de sterren', waarbij weinig plaats wordt gelaten voor iets niet wetenschappelijks.

Maar door de tijden heen interesseert het geen mens meer hoeveel sterren er zijn, of wordt dan in een vraag beantwoord waarvan het antwoord schommelt tussen ontelbaar en oneindig (ps: wetenschappelijk is het volgens mij enkel moeilijk telbaar) en heeft men het over de invloed van planeten en sterren op mensen. Ik volg ook de 2012-hype hierin en moet vooral lachen als men de invloed van Pluto op mensen aanhaalt en dan haten ze mij als ik zeg dat Pluto kleiner is dan de maan en dus geen enkele relevante zwaartekrachtinvloed kan hebben op ons (wat niet het geval is met de zon en aarde en maan met zowel hun zwaartekracht als magnetisme of storingen die leidden tot o.a. mooi Noorderlicht en radiostoringen).

Ook de boeken die verwijzen naar kosmologie en astrologie, vergroten die onduidelijkheid. Lees ze en vorm je eigen mening.

De datum van je geboorte speelt een rol, want zo valt het mij wel op dat mensen die bijna van dezelfde geboortedatum zijn als jezelf (wel ook zelfde jaar) dikwijls goed accorderen omdat je wellicht in dezelfde periode en seizoen in de buik van je moeder zat, los van de sterren, en is er inderdaad een kleine wetenschappelijke basis die zegt dat winterkindjes en zomerkindjes bepaalde gevoeligheden hebben die dichter bij of net tegen elkaar liggen dan anderen. Maar een horoscoop erken je vooral door dit, en ik tests ze dan ook geregeld: De uitspraken erin passen voor iedereen en zijn erg vaag maar soms psychologich zeer goed onderbouwd: De mensen geloven immers graag wat ze geloven, en halen eruit waarvan ze zeggen 'zie je wel dat het waar is'. Maar het mechanisme waarin ze aandacht willen en zichzelf gelijk geven, ligt bijna altijd op de voorgrond...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (5)

Kosmologie= bestuderen van evolutie in het heelal
Astrologie= antwoorden voor bv. De toekomst zoeken in sterren en planeten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Het verschil is dat de kosmologie de grote lijnen uitzet en de astrologie de verfijning aangeeft. Met kosmologie hebben we een systeem in handen om inzicht te krijgen in ons leven, in ziektebeelden, in dromen en in wereldgebeurtenissen.
De kosmologie is de wetenschap die wording en wezen van de kosmos, ons universum, met behulp van onder meer de astronomie, onderzoekt.

Astrologie is een paranormale wetenschap die de loop der dingen vanuit de stand der sterren (en de beweging daarin) probeert te verklaren en voorspellen.
(Lees meer...)
13 jaar geleden
KOSMOLOGIE: Leer van het heelal.
ASTROLOGIE: Leer v.d. invloed van de hemellichamen op de aanleg en levensloop van mensen.
ASTRONOMIE: Wetenschap die de sterren bestudeert.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Astrologie houdt zich bezig met de relatie tussen het gebeuren op aarde, het leven van een persoon en de stand van planeten.
Kosmologie houdt zich bezig met de bestudering van de hemel.
Vroeger waren beiden een.
Newton trok bijv. ook horoscopen.
Tegenwoordig wordt de kosmologie als een wetenschap beschouwd en de astrologie, althans in het Westen niet.
In India wordt astrologie overigens wel aan de universiteit gedoceerd.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
2 interessante boekjes over astrologie en kosmologie te koop per ako boekhandels: Kosmologie: http://www.shoppydoo.nl/search.aspx?search=kosmologie&categoryid=340&minprice=&maxprice=&f=&fromCategoryId=340,
Astrologie: http://www.shoppydoo.nl/search.aspx?search=astrologie+voor+beginners&categoryid=340&minprice=&maxprice=&f=&fromCategoryId=340
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding