Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe kom je over tandarts angst heen?

ik moet echt weer, maar ik mag nu geen narcose omdat ik dus zwanger ben, maar ik heb een gaatje die veel pijn doet, dus ik moet wel. ik word bijna hysterisch bij de gedachte.
hoe zet je je er het best overheen. :S

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
1.2K
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Narcose? Gewoon laten verdoven.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
ben bang voor naalden.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

De beste oplossing: ga naar een tandarts die is gespecialiseerd in angstige patiënten.

Als dat je een brug te ver is, kun je beter bij je eigen tandarts blijven. Die kent jou, jij kent hem (of haar). met hem ga je verder.

Overleg vooraf open over je angst. Dat is even eng, maar het lucht zodanig op dat de angst alleen daardoor al flink zal verminderen. En daardoor zal ook je pijnbeleving verminderen. Plus dat de tandarts rekening met je houdt, wat nog weer minder angst en minder pijnbeleving geeft.

Je had het over narcose. Was het zo erg dat je volledig onder zeil moest worden gebracht? Dan is zo'n angsttandarts wellicht toch de betere oplossing.

Anders: voor gewone gaatjes is een injectie met lidocaïne of een verwante stof voldoende. Ik vermoed dat dat zodanig lokaal is, en zodanig weinig, dat je dat ook mag krijgen als je zwanger bent - en lidocaïne is een natuurproduct, als dat je geruststelt. Maar ook hier: overleg met je tandarts, die weet daar een paar honderd procent meer van dan ik (welke vraag was dat ook weer? ;-)

Je kunt ook afspraken maken met je tandarts. Bijvoorbeeld dat hij precies vertelt wat hij gaat doen. Vooraf, zodat je bij elke stap weet hoeveel stappen er nog gaan komen - dat helpt, dan zie je niet alleen die tunnel, maar zie je vanaf de eerste minuut al het licht aan het einde van die tunnel. En tijdens de behandeling, zodat je steeds precies weet op welk punt in de tunnel je bent.

Je kunt ook afspreken dat je een handgebaar maakt als de pijn te erg wordt. Dan kan de tandarts even pauze nemen.

Ik hoop dat jouw tandarts hiervoor open staat. De mijne in ieder geval wel.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
ik durf de hele stoel niet eens in, sta als een klein kind bwvs te janken al voor de deur. een echte irreele angst.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
wel +1 want zitten wel goede tips bij.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Dan kun je toch eens zo'n angst-tandarts overwegen.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Of het helpt weet ik niet - Vroeger werd ik altijd geboord zonder verdoving. Deed soms flink pijn, maar was altijd wel uit te houden. Wel heeeeel vervelend. Vorig jaar vroeg mijn tandarts me of ik een verdoving wilde voor een "reparatie" (gaatje vullen). Normaal gespoken is haar standpunt dat het welzijn van de patiënt voor alles gaat, dus dat ze altijd verdooft. Nu vertelde ze dat ze verwachtte dat dit nauwelijks pijn zou doen. Dus ze vroeg mij of ik wel of geen verdoving wilde - het was haar verder om het even. Ik heb toen zonder verdoving laten boren. Knijp met twee nagels in de huid van de rug van je hand. Net hard genoeg om het pijn te laten doen. Dat was het maximale wat ik voelde, vijf seconden lang. Voor de rest was het minder dan dat. Onaangenaam, maar dat was dan ook alles. Ik had wel vooraf met de tandarts afgesproken dat ik "uhhh" zou zeggen, of een handbeweging zou maken, als het me te erg zou worden. Dan zou ze meteen stoppen, en mij vragen of ik even rust wilde, of een verdoving. Als ik dan een verdoving zou willen, zou ze die meteen geven. Lidocaïne werkt vanaf 30 seconden, dus dat zou snel gaan. En ze vertelde continu wat ze aan het doen was, en ze meldde wanneer het pijnlijke deel voorbij was. Maar dat doet ze altijd al. Ik heb geen verdoving nodig gehad. Zelfs geen pauze. Hopelijk helpt dit je.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ik lag vannacht in bed nog even aan je te denken. (Laat onze partners dat maar niet horen... ;-) Je eerste commentaar, hierboven: "ik sta als een klein kind te janken". Vat dit positief op - als je je als een klein kind gedraagt, kun je dat idee dan verder doorvoeren? Dus iemand meenemen naar de behandelkamer. Moet de tandarts wel goedvinden, natuurlijk.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Wat ik doe als het pijn doet of onaangenaam wordt: mijn handen liggen op mijn buik, met de ene hand pak ik de andere hand/pols vast, en dan flink knijpen. Tussendoor is steeds even een moment van ontspanning. Dan voel ik dat mijn lichaam nog steeds gespannen is. Dan ga ik van boven naar beneden, of van beneden naar boven, alle spieren langs, en ontspan ik heel bewust. Dat helpt. Omdat ik ontspan, en omdat ik me daarop met de geest concentreer. En ik span automatisch steeds weer aan, dus met die ontspanningsoefeningen kan ik de hele tijd doorgaan.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Dan nog een therapeutische gedachte. *Waar* ben je bang voor? Niet voor de tandarts. Waarvoor dan wel? Voor de pijn?
Die is er niet echt. Aangenaam is anders, maar de pijn is draaglijk. Voor het gebrek aan controle over jezelf?
Je hebt vast wel eens onbedaarlijk gelachen. Of gehuild. Je bent vast wel eens woedend geweest. En je bent zwanger, dus je hebt vast wel eens een orgasme gehad. Allemaal momenten van "gebrek aan controle", van jezelf laten gaan. Bij de tandarts is dat veel minder het geval - zeker als je afspreekt dat je "uhh!" mag roepen, of een handgebaar mag maken. Voor het gebrek aan controle over wat er gebeurt?
Spreek met de tandarts af dat hij de hele serie handelingen vooraf met je doorneemt, en dat hij bij elke handeling vertelt wanneer hij eraan begint, wat hij doet, en wanneer iets klaar is. Voor het gemorrel in je mond?
Maak je een voorstelling van wat er aan de hand is. Een "rotte plek" die wordt weggeboord. De zachte troep weg, een beetje van het harde materiaal weg om zeker te zijn, en om houvast te geven aan de vulling. Het vulmateriaal om de tand weer compleet te maken. De oppervlakte daarvan, die er mooi moet uitzien. Mijn tandarts heeft het altijd over "lekker knutselen", en vertelt op een bijna zingende toon "zooo, pompompom, daar gaan we een mooi glad randje van maken - lalala - kijk, dat ziet er weer prachtvol uit - hier nog wat bijschaven, anders snijd je je tong aan zo'n scherp randje - mooi, een kunststukje, nu nog even voorzichtig de bijtproef om te kijken of alles goed past" - enzovoort. Voor iets anders? Kun je bedenken wat de *veroorzaker* is van je angst?
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
ik vind het jammer dat ik het nu pas allemaal lees. je bent een topper, en ach mijn partner heeft niet half zo een goed antwoord als jij gegeven dus als ik vanavond in bed even aan je denk omdat ik je dankbaar ben heeft niemand daar last van denkt ik.
;-)

Andere antwoorden (10)

Vertrouwen hebben in je tandarts.

Deze beste man is ervoor om jou van je pijnklachten te verlossen; je beste vriend.

Je beste vriend hoeft het niet te worden, maar hij is er wel om je te helpen.

Hoe lang wil je anders nog rondlopen met een gaatje in je kies, waar je veel last van hebt?
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
nog wel 6 maanden kan ik wel. alleen links eten.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
En dan maar hopen dat de pijn niet erger wordt, en dat de schade niet erger wordt, en dat je er geen ontsteking bij krijgt. (In je eigen belang probeer ik je banger te maken voor de gevolgen dan voor de tandarts.)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
maar dat lukt dus bijna niet, kom maasr op met die ontsteking kan ik hem er zelf uittrekken.
Als het zo erg met je is, ga dan naar een tandarts die gespecialiseerd is op het gebied van patienten met angst.
Googelen op "angsttandarts"
(Lees meer...)
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
sorry -1 deed ik maar wou op reactie klikken. :(
ik ga al naar de angsttandarts maar draait toch altijd uit op narcose.
AWM
14 jaar geleden
Tjee.
Begin eens met lotgenoten te praten
op http://www.tandarts.nl/phpBB/viewforum.php?f=9&start=0
Er zijn daar jonge mensen die nog liever al hun tanden laten trekken. Snap ik niet, want dat is ook geen pretje. Ik bedoel, het kan altijd erger.
Maar er zijn er ook, die heel erg trots zijn dat ze hun angsten hebben overwonnen.
Vier procent van de bevolking hier raakt sociaal geïsoleerd uit schaamte voor hun gebit en tandartsangst. Dat wil je toch ook niet?
Het schijnt tegenwoordig ook met een laser te kunnen. Alleen zijn niet alle tandartsen die zich daar mee bezig houden van het betrouwbare soort. Informeer eens bij je tandarts hierover.

Het is pijnloos maar vooraf goed informeren.

Kan alleen bij nieuwe gaatjes, niet bij oude vullingen natuurlijk.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
AWM
14 jaar geleden
Ik vrees dat dat niet uitmaakt voor een echte angstpatient. Het feit dat er iemand in je mond zit en dat je in een machteloze positie bent is soms al genoeg.
Praat erover met je tandarts.

Een narcose is niet goed voor je zwangerschap maar een plaatselijke verdoving of een roesje kan eigenlijk geen kwaad.

Ikzelf ben ook altijd behoorlijk bang geweest voor de tandarts maar op gegeven moment had ik zo iets van; 15 minuten in die stoel en de rest van het jaar niet meer.

Een gaatje bij mij vullen gaat altijd met een plaatselijke verdoving. En geloof me, je voelt echt helemaal niets van het boren o.i.d. Het enige wat je voelt is het kleine prikje van de verdoving en zelfs die valt mee.

Het is even erg, maar daarna ben je weer van die boosdoener af. Neem ook iemand mee en laat zien dat je het wel durft.

Gewoon sterk zijn. Even over die drempel heen en de rest van je leven heb je er plezier van. Als je (te) lang wacht niet.

Toegevoegd op 03-06-2009 01:48:14
Even een toevoeging nog:

Een tandarts is niet iemand om je pijn te doen, maar om je te helpen.

Het is en blijft een arts!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
ik neem nooit een verdoving voor een gaatje,
gewoon even op je tanden bijten en het is alweer gebeurt
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Op je tanden bijten word een beetje moeilijk als je met je mond open ligt hoor....!!!! :)
Vraag jezelf steeds weer af: Is het nu nog draaglijk? En nu? En nu? En nu? en terwijl de deze vragen stelt, ontspan en ontspan steeds weer... "Ook dit gaat voorbij"
En nu? En nu? Ontspan... En nu?

Zo heb ik dat mijn kinderen geleerd... Zo hebben zij hun angst onder ogen kunnen houden, altijd weer...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Waarom probeer je geen hypnose dan als je geen narcose mag...

Aan de andere kant kun je de gok ook wagen dat je het gewoon nog een 6, 7 maanden vol houd. Maar of dat verstandig is, is natuurlijk een tweede. Want als het een ontsteking word dan mag je geen anti-biotica...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Hoi bailey, vervelend zeg. Er zijn heel veel mensen met angst voor de tandarts, die lopen nog liever door met pijn dan dat ze een tandarts bezoeken.

Mijn voormalige tandarts was een echte bekkenbeul en ging als een bouwvakker te werk. Via via heb ik nu een tandarts die dezelfde handelingen doet, maar waarbij je het nauwelijks voelt! Hij legt alles uit, stelt je tussendoor op je gemak en voelt aan wanneer iets even teveel is en stopt dan eventjes. Ik kan bijna zeggen dat ik met plezier naar de tandarts ga nu. Dus er is wel degelijk een groot verschil tussen de ene tandarts en de andere.

Ik heb nog nooit gaatjes gehad maar van horen zeggen is dit een pijnlijk gevoel. Dus je hebt nu ook veel pijn zeg je, hou jezelf voor dat het bij de tandarts ook weer pijnlijk zal zijn maar dat je daarna wel verlost bent. En hoe langer je het uitstelt, hoe meer je ertegenop gaat zien en hoe pijnlijker je het in je gedachten maakt. Achteraf blijken dingen ook nog wel eens mee te vallen, probeer je daar aan vast te houden. Sterkte!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
bezoek vóór de tandarts éérst eens een hypno-therapeut,
die helpt je voor een paar tientjes voor je leven van je tandartsangst af.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Er zijn tandartsen speciaal gespelcialiseerd in angstige patiënten. Die kun je gewoon opbellen voor een afspraak.
Zij leggen precies uit wat ze gaan doen en hebben allerlei trucjes tegen de angst.
Veel succes!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding