Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mag een verdachte liegen om zijn aandeel/rol in het gepleegde strafbare feit te verdoezelen en zo straf te ontlopen?

Een van de uitgangspunten in ons rechtsstelsel is, dat een verdachte niet hoeft mee te werken aan een veroordeling. Dan ga ik er nu van uit, dat het gaat om zaken, waarin men de juiste man/vrouw te pakken heeft.
Niet meewerken is passief, dat wil dus zeggen: "niks zeggen", en misschien ook nog suggereren, dat er een andere dader/toedracht is geweest, maar dat is nog niet liegen.
liegen is actief, dan ontken je betrokkenheid, terwijl je als dader weet, dat je wel betrokken bent. Je weet dan ook, dat jouw leugen wellicht er voor zorgt, dat je je terechte straf ontloopt en slachtoffers dupeert.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Wetgeving
894

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

ja, dat mag want het idee is dat een verdachte niet zodanig onder druk wordt gezet dat hij zichzelf onder die druk gaat belasten. hij heeft het grondrecht om niet mee te werken aan zijn eigen veroordeling.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

Ja een verdachte staat niet onder ede en mag alles bij elkaar liegen.
Getuigen mogen NIET liegen (meineed).

Het schijnt wel eens voorgekomen dat de verdachte vrijwillig een eed heeft afgelegd. Daarmee staat zijn verklaring dan ook onder ede en is liegen niet meer toegestaan....op straffe van tevens veroordeeld kunnen worden wegens meineed.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Je hoeft niet mee te werken aan je eigen veroordeling. Dus het staat je vrij om je eigen interpretatie te geven
De bewijslast ligt bij het OM
(Lees meer...)
ronron1212
13 jaar geleden
Ieder mens probeert zijn eigen straatje schoon te houden, dus ook een verdachte mag zijn aandeel in een misdrijf of een misdaad, marginaliseren. Het is aan de rechter om dat wel of niet in zijn vonnis mee te nemen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Inderdaad màg een verdachte liegen, draaien, ontkennen..kortom alles in het werk stellen om zijn/haar straf te ontlopen.

Getuigen worden onder ede verhoord en mogen absoluut geen leugens verkondigen.

Verdachten echter kunnen nimmer onder ede verhoord worden..en kunnen er daarom op los liegen teneinde hun straf te minimaliseren, dan wel te ontlopen.


Groet,

Ton
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding