Naast het uitdelen van verkeersboetes lijkt het mij ook goed om te belonen als iemand een tijd geen boetes heeft gehad. Wat vind jij?

denk aan, korting op wegenbelasting, korting op verzekering.

Als iemand een beter voorstel heeft voor positieve stimulatie dan hoor ik het graag!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Laten we eerst maar eens beginnen met strenger straffen en dan bedoel ik niet die 4 km/u prenten. Voer nou gewoon eens dat puntenrijbewijs in! Zodra je punten gaat verspelen, je premie omhoog. Uit die pot kun je dan mensen "korting" geven die zich gedurende lange tijd wel aan de wet/regels houden.

Dat lijkt me een heel goed plan, ik rij al 9 jaar (sinds het halen van mijn rijbewijs dus) boetevrij. Maar ja, waar gaat het geld vandaan komen? Het kan niet uit de boetes betaald worden die anderen wel krijgen, want dat geld is nodig om de politie uberhaupt op de been te houden..

Helemaal eens, geen korting maar een beloning van een X% van de betaalde boetes.

En als ik 10 jaar niemand vermoord, geen drugs deal en geen gewapende overvallen pleeg, krijg ik dan een bonus op mijn salaris van de overheid? of gaat het belastingtarief dan omlaag? Snap je? Je woont en leeft in Nederland dus moet je je aan de regels houden, ook de verkeersregels. Doe je dit niet dan heb je de kans dat je bestraft word. Wie met vuur speelt moet op blaren zitten :)

zeker mee eens! er is namelijk al lang gebleken dan belonen beter werkt dan straffen. maarja, dat kost de staat geld en boetes opleggen natuurlijk niet. dus gaat het voorlopig echt niet veranderen. helaas...

Niet mee eens. Ik vind dat iedereen standaard heel laag moeten zitten in premies voor weet ik wat immers ben je onschuldig totdat tegendeel bewezen is. Mocht je dus boetes krijgen dan zou je steeds duurder uit moeten zijn. Zo wordt iedereen in beginsel gelijk gesteld en zul je je als het ware weer moeten bewijzen als je weer een "0" status wil krijgen.

Dat lijkt me een slecht plan... Straks willen mensen nog geld terug van Wouter Bos, omdat ze al jaren netjes voor 1 april aangifte doen... En daarbij komt dat er al een verzekeringsmaatschappij is die mensen een bepaald percentage van de premie retourneerd als zij het jaar schadevrij rijden... En het is de bedoeling dat de wegenbelasting op termijn verdwijnt. Net zoals de BPM...

Akkoord met valentino. Wel ivm de verzekeringspremies kan er korting af voor bv tien jaar zonder enige betrokkenheid in enig ongeval. Ik vind zelfs de boetes te laag als je de uitzending ziet van de verkkersbrigade op de weg voor manifest moedwillig bumperkleven en anderen in gevaar brengen. Omhoog die boetes want het deert hun niet.Als je tien jaar lang bumperkleeft en rode lichten negeert en éénmaal gepakt wordt. "So what" theorie!

Het positief stimuleren van dingen die duidelijk in de wet vaststaan is natuurlijk idiot. Wegenbelasting is voor het onderhoud van de infrastructuur, dat heeft dus totaal niks te maken met of je je aan de regels houd. Verzekering is al voordeliger als je geen ongelukken maakt, heeft verder ook niks te maken met verkeersboetes. Tevens is het niet te controleren en is het ook nog in strijd met de anti discriminatie wet. Dat ze geen boete krijgen betekent nog niet dat ze nooit te hard rijden, en mensen die wel eens een boete krijgen rijden ook niet altijd te hard.

Waarom geen systeem als in duitsland? Daar hebben ze een punten systeem (meer dan de 5 hier). Overtreed je de regels krijg je een punt of 2 of 3, naargelang de overtreding, en als jij je netjes aan de regels houd verdwijnen die punten vanzelf weer.

ja, en als je bijvoorbeeld 10 jaar niemand vermoord heb krijg je een leuke attentie, maar goed, je heb gelijk. Straffen werken versterkt als er ook beloningen zijn, het zgn bonus-malus systeem.

Ik heb ooit een keer een boete gehad voor te hard rijden in de bebouwde kom op een vroege zondagochtend. Ik schaam me nog! In plaats van een beloning moeten we ons schaamtegevoel weer terug krijgen! Verkeersovertreders bewijzen alleen maar dat ze de regels niet kennen (dom), of er sch... aan hebben.

In sommige landen is het al zo dat je afhankelijk van het aantal punten op je rijbewijs een lagere of hogere verzekering premie moet betalen. Het is een redelijk eerlijk systeem. Je krijgt de punten bij de wat serieuzer overtredingen. Ik vind het wel een goed idee. Het is ook bewezen in diverse studies dat belonen beter werkt dan bestraffen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100