De scootmobiel wordt aan huis afgeleverd; waar moet je allemaal aan denken?

Je krijgt de sleutels en verder? Moet er nog meer besproken of geregeld of gedaan worden? Waar moet je aan denken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zeker als het gaat om een scootmobiel via de WMO, is het belangrijk om het direct aan te geven als dingen anders moeten. In sommige gemeentes is het echt een crime om een aanpassing gedaan te krijgen als je dingen wat later meldt. Het is dus van belang om tijdens en na de aflevering goed te letten op dingen die vanwege jouw klachten of aandoening anders hadden gemoeten. Uitgangspunt is je pakket van eisen. Dat kun je nalopen: afmetingen van de stoel, eventuele aanpassingen aan de bediening, verstelbaarheid van de rugleuning, hoogte/breedte van armleuningen, draaibaarheid van de stoel, evt. extra beenruimte, max. snelheid, wel/geen boodschappenmandje, type vering, evt. krukkenhouder, specifieke extra aanpassingen. Kijk of alles waarvan is afgesproken dat het erop zou zitten, er inderdaad op zit. Geef het direct aan als iets volgens jou niet klopt. Een aantal dingen kun je pas merken als je gaat rijden. Maak dus een proefrit. Controleer of je goed zit, of je overal bij kunt en of je voldoende beenruimte hebt. Vraag indien nodig uitleg over de knopjes zodat je snapt waar alles voor is. Als je een aandoening hebt waarbij de vering belangrijk is, let hier dan goed op. Rijd dus niet alleen een stukje over asfalt, maar neem ook een stukje over klinkers. Controleer - indien relevant - of je de bocht kunt maken naar je schuur of stalling. Als je niet direct een vrijloop-hendel ziet, vraag dan waar deze zit. Als er nog geen sticker opzit met de naam van de leverancier inclusief het noodnummer, plak die er dan zo snel mogelijk op. Als het de bedoeling is dat je ooit je scootmobiel mee zou nemen in een taxibusje (bijv. regiotaxi of Valys) controleer dan of er bevestigingspunten zijn voor de spanbanden en indien nodig een Bierman-beugel (gebruik wordt wel minder en verschilt per taxibedrijf, maar ik zou het erop willen. Kan een hoop gedoe schelen als het eens nodig is). Vraag ook even na hoe het zit met de verzekering: die is verplicht, maar bij WMO-hulpmiddelen verschilt het per gemeente of je dit zelf moet regelen of dat dit collectief gaat. Controleer even of er al een verzekeringsplaatje op zit. In sommige gemeentes zijn lessen of is een testrit verplicht, soms wordt bij aflevering een soort rijtest afgenomen. Als je erg complexe klachten hebt en je hebt daardoor heel specifieke aanpassingen nodig, kan het soms handig zijn om ervoor te zorgen dat je ergotherapeut aanwezig is bij de aflevering, zeker als dit nog niet is gebeurd bij de passing.

Dat hij afgesteld wordt op jouw maat, op jouw lichaam. Maak een testrit voordat de bezorger vertrekt. Als je hem niet via het WMO hebt gekregen, dan moet je hem verzekeren. Als hij door het WMO is geregeld, dan heb je hem in bruikleen, hij is dus niet jouw eigendom.

mijn grootvader moest hem eerst laten verzekeren, ook kreeg hij les hoe hij het beste een scootmobiel kan besturen en werd de scootmobiel op hem afgestelt. ik denk dat dit ook een standaardprocedure is

Inderdaad biedt de WMO goede mogelijkheden voor het succesvol aanvragen van een PGB voor hulpmiddelen. Het gebeurt nu ook al en gemeenten eisen dat de PGB-houder/gebruiker naast een aankoopfactuur ook een onderhoud- en servicecontract kan tonen (meestal 5 jaar). De leverancier van de scootmobiel zal dit dus doen, daarbij rekening houdend met de garantieperiode en gemiddelde slijtage van een scootmobiel. Er zijn scootmobielen met 1 of 2 jaar garantie, uitgezonderd slijtage delen als banden, misbruik of schade gebruik (zie gebruikershandleiding) en ook uitgezonderd accu’s (op accu’s geldt de fabrieksgarantie van 1,5 jaar van de acculeverancier). Sluit je daarnaast met de leverancier een compleet onderhouds- en servicecontract af (en ben je voor alle slijtage gedekt) dan kost dat ong. 7% van het aanschafbedrag per jaar. Dit is erg afhankelijk van wie die leverancier is, en ook onderhandelbaar!

Bronnen:
http://www.scootmobiels.nl/regelgeving/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100