Hoe gaat het vervoer van lichamen naar een forensisch instituut?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De omstandigheden rondom het overlijden dienen te worden opgehelderd. Bij een niet natuurlijke dood moet de Politie worden ingeschakeld. Daarmee is feitelijk sprake van een Plaats Delict waarbij niets aan de aangetroffen omstandigheden veranderd mag worden. Pas wanneer men klaar is met het afronden van dit proces mag het stoffelijk overschot worden vervoerd: De gebruikelijke gang van zaken is dat de Politie contact opneemt met de 'dienstdoende' begrafenisondernemer die met een lijkwagen ter plaatse verschijnt. Indien de hulp(OvJ) hiermee akkoord gaat kan het vervoer per ambulance plaatsvinden hoewel hiertoe geen enkele medische noodzaak bestaat. Aanwijzingen van de (hulp)OvJ of Politie over de condities van het vervoer dienen te worden opgevolgd (kleding intact laten, voorwerpen niet verwijderen, etc.). Voor het vervoer van stoffelijke overschotten van slachtoffers van misdrijven bestaat sinds 1 januari 2009 een speciale richtlijn in de vorm van een FT-norm.

Bronnen:
http://www.fomat.nl/ambulance-vervoer.html

lichamen die onderzocht moeten worden bij het Nederlands forensisch instituut ) nfi' worden eerst in beslag genomen. daarna kunnen ze met een auto van een uitvaartbedrijf vervoert worden. vervoer gaat onder begeleiding van een politieagent, omdat het in beslag genomen lichaam gecontroleerd vervoerd moet worden.

Dat is heel afhankelijk van de situatie. Normaal gesproken gewoon met een lijkwagen. Maar het kan ook zijn dat iemand bijvoorbeeld met de ambulance naar een ziekenhuis wordt gebracht, en daar later overlijdt. In dat geval zijn er twee mogelijkheden: men besluit het lichaam over te brengen naar Rijswijk voor de gerechtelijke sectie, of het team komt naar het betreffende ziekenhuis. Aanwezigen zijn dan de patholoog anatoom, zijn sectie-assistent, en minimaal twee man politie. Degene die het laatst binnenkomt van de politie, moet de aantekeningen doen. De patholoog begint met macroscopisch onderzoek, en bekijkt dus de buitenkant van het lichaam zeer nauwkeurig. Ondertussen geeft hij commentaar, wat door de agent wordt genoteerd. Een lichaam dat dood gevonden wordt op de plaats van de misdaad, wordt eerst miniem onderzocht, voordat het wordt vrijgegeven voor transport. Ook dan kan het gebeuren dat men kiest voor een ziekenhuis in de buurt. Met name als het in Rijswijk erg druk is, en vol ligt. Het is dus niet zo dat een begrafenisondernemer iets aan het lichaam kan wijzigen. dat is ter plekke zeer goed onderzocht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100