Als je rechtsaf slaat heb je dan wel of geen voorrang op het verkeer dat op de ventweg rijdt?

De ventweg komt uit op de zijstraat die ik in wil slaan also het een uitrit is. Als de ventweg "gewoon"uitmondt, heeft deze voorrang op afslaand verkeer. Als de ventweg haaientanden heeft niet, maar hoe zit het met zo een uitritachtige aansluiting?

Toegevoegd na 1 uur:
Ik begrijp dat een gewone ventweg wel voorrang heeft op afbuigend verkeer. Wanneer wordt een ventweg echter als ventweg beschouwd en wanneer als gewone zijstraat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bestuurders van rechts hebben op een gelijkwaardig kruispunt voorrang. Als de ventweg géén ‘gestandaardiseerde’ kenmerken heeft van een uitritconstructie en het verkeer niet met verkeerstekens en/of verkeersborden (anders) wordt geregeld, is het een gelijkwaardig kruispunt. Verschil in bestrating, verkeersremmende verhogingen en de breedte van de weg hebben geen invloed op de standaard voorrangsregel. Verwarrend is het vaak wel, waardoor situaties vaak met verkeersborden worden ondersteund. Zie voor uitritconstructies: http://www.autorij-instructie.nl/?p=4188 Toegevoegd na 2 uur: Een parallel aan een hoofdweg lopende ventweg zoals je -naar ik aanneem- in je vraag bedoelt krijgt een zelfstandige functie als een middenberm, sloot of iets dergelijks de wegen scheidt en de afstand tussen beide wegen plusminus 10 meter of meer bedraagt.

Als je met "uitritachtige aansluiting" bedoelt dat de ventweg via het trottoir uitmondt op de kruisende weg (dus als een woonerfuitgang zeg maar), dan moet het verkeer dat uit die uitrit komt jou voorrang verlenen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100