hoe ver is de luchtvaart de afgelopen jaren verduurzaamd?

de luchtvaartindustrie speelt natuurlijk een grote rol in de klimaatverandering. in welke mate zijn vliegtuigen en het gebruik van deze modellen verduurzaamd tussen nu en 10-20 jaar geleden?
en de luchtvaartsector in het algemeen?
welke percentages reductie van co2 en fijnstof is behaald?

Weet jij het antwoord?

/2500

er is hier nog veel werk te doen: Minder vliegen, anders reizen Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dit kunnen we echter nooit halen als we het huidige luchtvaartbeleid, dat gericht is op groei, niet vaarwel zeggen. De luchtvaartsector valt buiten de bindende klimaatafspraken van Parijs en wordt geacht zelf stappen te zetten naar minder vervuiling. Om de groei van uitstoot om te buigen naar een serieuze afname, moeten nu alle zeilen worden bijgezet. De luchtvaart kan niet langer buiten schot blijven. We moeten op korte termijn minder vliegen. En dus: anders reizen. Vervuiling vliegtuig We kunnen de vervuiling door het vliegverkeer verminderen door te zoeken naar innovatieve technische oplossingen. Maar veel oplossingen zijn op korte termijn onhaalbaar. Elektrisch vliegen op commerciële schaal is de komende decennia niet realistisch. Een snelle overstap naar alternatieve brandstoffen met minder uitstoot, zoals biobrandstof, is een serieuzere optie. Maar er zijn niet genoeg biobrandstoffen beschikbaar om alle vluchten op te vangen, en bovendien worden ook bij de productie van biobrandstof schaarse grondstoffen gebruikt. Andere oplossingen zijn ofwel nog niet genoeg ontwikkeld om op grote schaal toe te passen, of verminderen de uitstoot veel te weinig. De luchtvaartsector innoveert te langzaam.

Bronnen:
https://www.natuurenmilieu.nl/themas/mobil...

De luchtvaartsector als geheel is niet duurzamer geworden. Dit komt door 'de paradox van Jevons'. Vliegtuigen zijn weliswaar zuiniger geworden, maar daardoor is het ook goedkoper geworden om te vliegen, waardoor er netto meer gevlogen en dus meer vervuild wordt. Merk op, dat al lang voordat 'duurzaamheid' een ding was, er werd gewerkt aan zuiniger vliegtuigen. Zuinige vliegtuigen kunnen verder vliegen zonder tussenstop, én zijn goedkoper (brandstof is één vd grootste kostenposten). Wat daarnaast ook lastig is, is dat vliegtuigen niet kunnen vliegen op elektriciteit. Of nauwkeuriger; een batterij vliegtuig is te zwaar om zinvol/rendabel te kunnen vliegen.

Toegevoegd op 21 juni 2021 15:54: bron
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Paradox_van_Jevons
https://aertecsolutions.com/en/2014/09/15/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100