Reizigersonderzoek in de trein

Ik reis nogal vaak met de trein, en dan word je gecontroleerd door de conducteur. Maar ook zijn er mensen in het rood die 'reizigersonderzoek' doen, waarbij ze ook je vervoersbewijs willen laten zie.? Wat is dit voor onderzoek, en mogen deze mensen ook zwartrijders bekeuren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Deze mensen zijn aangesteld door de NS. Het onderzoek kan door een bureau worden uitgevoerd, maar dan is het in opdracht van NS. De conducteur wil alleen weten of je een geldig vervoerbewijs hebt, en zal sancties treffen als dat niet zo is. Deze mensen onderzoeken hoeveel mensen met welk soort vervoerbewijs in welke trein reizen. Zo weet de NS hoe druk het is op dat traject en dat tijdstip. Ook weten ze hoeveel mensen een maandtrajectabonnement hebben, hoeveel een enkele reis, hoeveel een retour, hoeveel een vijfretourenkaart, enzovoort. Deze informatie is van belang voor de dienstregeling van het komende jaar: moeten er meer of langere treinen worden ingezet? De informatie is ook van belang voor de marketing: moeten bepaalde abonnementen worden gepromoot? Is de prijsverhouding tussen enkele reis en retour wel goed? Enzovoort. Deze onderzoekers hebben geen sanctiemogelijkheden als je zwart reist, of als je een ongeldig vervoerbewijs hebt. Jij hoeft ook niet mee te werken als je niet wilt. Als jij bijvoorbeeld zwart reist, kun je twee dingen doen. Ofwel je meldt dat je zwart reist; de onderzoekers zullen dat dan noteren, net zoals ze zullen noteren dat je (bijv.) op een los retourtje reist. Ofwel je meldt dat je je vervoerbewijs liever niet laat zien; dat zullen ze dan ook noteren (want je moet wel meetellen in de reizigerstelling). Ze zullen niet naar de conducteur lopen om te melden dat jij zwart reist. Ten eerste is dat niet hun taak, ten tweede verstoren ze zo hun metingen, doordat nooit meer iemand zal willen toegeven dat hij zwart reist.

Deze mensen zijn ook werkzaam bij de NS, doen ander werk, en willen gewoon voor hun onderzoeksgegevens zien hoe en met wat voor plaatsbewijs je in de trein reist. Voor hun is het ook belangrijk te weten wat je reisafstand is, tussen welke stations je reist en met welk doel en frequentie. Als je géén geldig plaatsbewijs kunt overleggen is dit ook een gegeven in hun onderzoek. Het is echter niet hun primaire taak om je hierop te controleren en zullen ook niet sanctionerend optreden. Dat ze het wél of niet tegen de conducteur zeggen is een ander punt; de een zal het wel doen, de ander niet. Het zal ook wel aan de omstandigheden liggen zoals drukte in de trein en waar de conducteur zich in de trein bevindt.

Het doel van dat onderzoek is om beter in te kunnen spelen op de behoefte van de reizigers (of op z'n minst die indruk te wekken). Het onderzoek zal meehelpen bij het bepalen van beleid. Als bijvoorbeeld blijkt dat bij een bepaald station heel veel mensen daar met de auto naar toe gaan, dan is het handig om ervoor te zorgen dat mensen daar kunnen parkeren, anders nemen ze misschien voor het hele stuk de auto. Een paar jaar geleden (ik reis de laatste jaren een stuk minder met de trein) mocht je gewoon zeggen wat voor kaartje je had. Maar je kaartje laten zien is betrouwbaarder voor het onderzoek.

nee dat is de taak van de controleur de mensen die onderzoek in de trein doen zijn alleen voor het onderzoek zelf,ik vind dat wel leuk en ik doe er ook elke keer aan mee

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100