Krijgt een fietser voorrang van automobilisten op de rotonde als hij de rotonde op komt fietsen.

Nu nemen fietsers gewoon voorrang en denderen de rotonde op. Maar er staan toch ook op het fietspad haaientanden. Op internet kan ik het niet vinden. Als fietser stop ik altijd maar dat brengt weer gevaarlijke situaties met zich mee met fietsers die achter me aan komen fietsen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als de bestuurder die op de rotonde rijdt afslaat en jij je weg op de rotonde vervolgt eigenlijk altijd. Haaietanden of niet maakt niet uit. Als jij haaietanden hebt geldt: Haaietanden -al dan niet onder plaatsing van verkeersbord B6- betekenen: verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg. Maar...de afslaande bestuurder (voor jou van links) is géén kruisende bestuurder. Als jij besluit door te rijden, moet je bestuurders van rechts -als zij geen haaietanden hebben- wel voorrang verlenen omdat zij voor jou wel kruisende bestuurders zijn (snap je hem nog?) Als jij geen haaietanden hebt geldt: Rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg gaat voor afslaand verkeer. De bestuurder moet jou dus voor laten gaan als jij de rotonde op de fiets blijft vervolgen. Heeft de bestuurder bij afslaan op de rotonde haaietanden, dan geldt: verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg en moet jou als fietser dus ook voorrang verleend worden. In alle gevallen mag jij als fietser dus voorgaan of moet voorrang krijgen. Dit is een onduidelijke (en veelal onbekende) regel die opgelost moet worden zodra alle rotondes uniform aangelegd worden of aangepast. Foutje van de wegbeheerder, maar men is er mee bezig. Bovenal blijft natuurlijk het vermijden van een ongeval het meest belangrijk. Schuld of geen schuld, een fietser heeft een beschermde status als zwakke en kwetsbare verkeersdeelnemer. Er zal de fietser ingeval van een aanrijding grove nalatigheid verweten moeten kunnen worden, wil de fietser de schuld krijgen. Desalniettemin heeft ook de fietser zijn of haar eigen verantwoordelijkheid en is voorkomen altijd beter dan genezen! Toegevoegd na 18 minuten: Nog even het volgende: Artikel 63 van het RVV: "Verkeerstekens (haaietanden in dit geval) gaan boven verkeersregels, voor zover deze regels onverenigbaar zijn met de tekens" Verduidelijking van de foto's: Foto 1: door haaietanden op de weg te plaatsen nadat de bestuurder de rotonde in feite verlaten heeft moet deze de rechtdoorgaande fietser voorrang verlenen. Foto 2: door het fietspad te verleggen gaat de fietser niet meer rechtdoor op de rotonde, maar slaat deze (verder) af en zal de fietser -bij aanwezigheid van haaietanden- de kruisende bestuurders voorrang moeten verlenen.

Als er op het fietspad haaientanden staan moeten Ze voorang geven maar het kan zijn dat de auto moet stoppen voor een andere auto en dan kan je doorrijden

Het verschilt per rotonde. Als er haaientanden op het fietspad staan, hebben de fietsers GEEn vorraang. Maar bij sommige rotondes staan de haaientanden op de weg en hebben de fietsers wel voorrang. Goed kijken op de weg dus, en vaak staat er voor automobilisten ook een waarschuwingsbord als fietsers voorrang hebben. Toegevoegd na 37 seconden: Moet uiteraard GEEN voorrang zijn, typfoutje.

Ligt aan de situatie. Zonder tekens heeft het oprijdend verkeer voorrang Staan er voorrangstekens dan het verkeer wat op de rotonde rijdt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100