Ik heb een NL scooter, woon in NL, mag ik rijden in België zonder rijbewijs dan?

Ik zit in België op school, en ben 16 jaar. Ik woon 600m van de Belgische grens af. Mag ik dan in België rijden zonder rijbewijs? Ookal woon ik in Nederland

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik neem aan dat je met een scooter een bromfiets bedoelt. Alleen voor wat ze in België een "bromfiets Klasse A" noemen, is geen rijbewijs nodig in België. (Het land waarin je rijdt, bepaalt de regels). "Elk tweewielig of driewielig voertuig, dat uitgerust is met een motor met inwendige verbranding waarvan de cilinderinhoud ten hoogste 50cm³ bedraagt, of met een elektrische motor en dat zo gemaakt is dat het op een horizontale weg, niet sneller kan rijden dan 25 km per uur. Op een bromfiets KLASSE A moet er op het achterste spatbord een geel signalisatieplaatje (8x8 cm) aangebracht worden. Het geel signalisatieplaatje moet stevig in het midden van het achterste spatbord bevestigd worden. Het verwijderen van het achterste spatbord en bijgevolg het geel signalisatieplaatje aanbrengen op de zijkant van de bromfiets is verboden." Kan en mag het voertuig harder dan 25 km/uur dan is een rijbewijs nodig. . . Wij (NL) noemen zo'n @klasse A bromfiets@ een snorfiets. In Belgie is de valhelm voor snorfietsen verplicht en hier vanaf 1 juli aanstaande ook. . . Je zult een rijbewijs moeten hebben omdat je voor het stuk tot aan de grens (die 600 meter) gebruik maakt van de Nederlandse openbare weg. Want in Nederland geldt wel een rijbewijsplicht voor snorfietsers.

Toegevoegd op 27 April 2022 17:31: tekst

Kort antwoord is dit mag niet. Aangezien je geen rijbewijs hebt is je verzekering niet rechtsgeldig en rijdt je dus onverzekerd rond(ook in België) mocht je ooit grote schade rijden of erger dan zijn de gevolgen ook niet te overzien. Echter is een elektrische fiets(max 25km/h en zonder gashendel) wel een goede oplossing zonder een rijbewijs nodig te hebben.

Toegevoegd op 16 June 2022 22:02: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100