Je scooter wordt in beslag genomen als je binnen 2 jaar tijd voor de derde keer wordt betrapt op een te hoge constructiesnelheid. Bij elke keer dat je scooter wordt gemeten met een te hoge (constructie-)snelheid, krijg je een WOK-melding. Die melding verdwijnt als je scooter opnieuw is gekeurd. De bekeuring die je erbij krijgt voor de te hoge snelheid, blijft geregistreerd staan, ook als je die hebt betaald. Wordt je binnen 2 jaar voor de derde keer gepakt voor dezelfde overtreding, dan heeft het bij jou blijkbaar geen effect om boetes en WOK-melding op te leggen en wordt overgegaan tot inbeslagname van je scooter.
Een WOK kun je ook krijgen voor andere mankementen aan je scooter. Zijn die heel ernstig (en niet te verhelpen) dan kan je scooter direct bij de eerste keer in beslag genomen worden.
De '3 keer binnen 2 jaar' regel geldt voor een te hoge constructiesnelheid (meer dan 15km/uur te hard). Dat staat los van het aantal WOK-meldingen. Heb je 2 keer een WOK melding gehad voor bijvoorbeeld te gladde banden en/of kapotte verlichting, dan telt dat niet mee in de '3 keer binnen 2 jaar'.
Elke overtreding die jij maakt en elke boete die jij krijgt, wordt geregistreerd. Ook al is een WOK-melding vervallen omdat je scooter opnieuw is goedgekeurd, dan blijft die overtreding
wel staan.
Koop je een tweedehands scooter en heeft de vorige eigenaar al twee keer een WOK-melding gehad, dan staan die overtredingen geregistreerd op naam van de vorige eigenaar. Die tellen dus voor de nieuwe eigenaar niet mee. Controleer wel altijd bij het RDW of er op het moment dat je de scooter koopt geen WOK-melding meer op zit. Op de site van het RDW kun je het kenteken invullen en ook gelijk zien of de scooter is verzekerd en/of als gestolen staat geregistreerd.
- Bronnen:
-
https://www.vraaghetdepolitie.nl/verkeer/s...
-
https://scooternews.nl/scooter-boetes/
-
https://ovi.rdw.nl/default.aspx