Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Politie zei me om met m'n electrische scooter het fietspad (G13 bord) te verlaten.Klopt dat?

Ik dacht dat je met uitgeschakelde motor of met werkende electromotor wél op het onverplichte fietspad mag rijden. Ik ben nu niet zeker meer van wat wel of niet mag.
Het betreft een snorscooter, 25 km/u.

Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
9.6K
LeonardN
5 jaar geleden
Vraag een volgende maal, netjes, aan de agent of deze bekend is met artikel 5 lid 3 van de RVV 1990 (sinds 2011).
https://maxius.nl/reglement-verkeersregels-en-verkeerstekens-1990-rvv-1990/artikel5/lid3
Wijs er daarna op dat u geen verbrandingsmotor hebt. Of verwijs hem naar
https://www.vraaghetdepolitie.nl/verkeer/scooter-brom-en-snorfiets/op-welke-fietspad-mag-of-moet-ik-rijden.html

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

Onder dat bord staat ook verboden te brommen dat geld dus ook voor een elektrische scooter. met 25 km ben je nog steeds een brommer en geen fietser.
(Lees meer...)
5 jaar geleden
Inekez1
5 jaar geleden
-
Een elektrische snorscooter (met blauw plaatje) is géén brommer (geel plaatje). "Met een snorfiets rijd je op het fietspad (bord G11) of, het fiets/bromfietspad (bord G12a). De rijbaan is toegestaan als een fietspad of een fiets/bromfietspad ontbreekt. Op het onverplichte fietspad (bord G13) mag je alleen met een snorfiets met elektromotor of uitgeschakelde verbrandingsmotor komen. " https://vvn.nl/brom-en-snorfiets
LeonardN
5 jaar geleden
-Dit geldt al even niet meer.
Volgens mij heeft het genoemde onderbord, wat er wel of niet onder kan zitten geen juridische toegevoegde waarde. Met andere woorden zonder of met onderbord "dus niet brommen" betekent het bord hetzelfde.
PdeJager
een jaar geleden
Nee dat is hij niet. Hij is een snorfietser en geen bromfietser. Het 'brommen' is een creatieve term van de wetgever die hiermee verduidelijkt dat er niet met een bromfiets of met een snorfiets met ingeschakelde verbrandingsmotor mag worden gereden. Een snorfiets met een ander type motor, zoals een electromotor, mag er zonder beperkingen rijden.
Nee dat klopt niet meer sinds 2011

https://nl.wikipedia.org/wiki/Fietspad#Verkeerstekens_Nederland
Tot 1 januari 2011 waren op de onverplichte fietspaden (G13) snorfietsen en scooters (max. 25 km/h) verboden met ingeschakelde motor. Na deze datum zijn elektroscooters met ingeschakelde motor toegestaan.
---
http://www.scootz.nl/huur-een-scootz/waar-mag-u-rijden/
Onverplicht fietspad
Een snorfiets met elektromotor mag gebruik maken van dit fietspad
---
https://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/2018-07-01
Artikel 5 4
1 Fietsers gebruiken het verplichte fietspad of het fiets/bromfietspad.

2 Zij gebruiken de rijbaan indien een verplicht fietspad of een fiets/bromfietspad ontbreekt.

3 Zij mogen het onverplichte fietspad gebruiken. Bestuurders van --snorfietsen uitgerust met een verbrandingsmotor-- mogen het onverplichte fietspad slechts gebruiken met uitgeschakelde motor.
---

Merk op dat daar specifiek over een verbrandingsmotor wordt gesproken, NIET over een electrische motor.
---
En nogmaals, voor de volledigheid met dank aan Inekez1:
https://vvn.nl/brom-en-snorfiets
Met een snorfiets rijd je op het fietspad (bord G11) of, het fiets/bromfietspad (bord G12a). De rijbaan is toegestaan als een fietspad of een fiets/bromfietspad ontbreekt. Op het onverplichte fietspad (bord G13) mag je alleen met een snorfiets met elektromotor of uitgeschakelde verbrandingsmotor komen.
(Lees meer...)
Toegevoegd op 14 november 2018 14:12: bron, afbeelding
Plaatje bij antwoord
5 jaar geleden
Inekez1
5 jaar geleden
+ "Met een snorfiets rijd je op het fietspad (bord G11) of, het fiets/bromfietspad (bord G12a). De rijbaan is toegestaan als een fietspad of een fiets/bromfietspad ontbreekt. Op het onverplichte fietspad (bord G13) mag je alleen met een snorfiets met elektromotor of uitgeschakelde verbrandingsmotor komen. " https://vvn.nl/brom-en-snorfiets
LeonardN
5 jaar geleden
Jups. Toch snap ik de verwarring van de agent. Voor 2011 https://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/2004-08-01#HoofdstukII_Paragraaf1_Artikel5 Artikel 5
1 Fietsers gebruiken het verplichte fietspad of het fiets/bromfietspad. 2 Zij gebruiken de rijbaan indien een verplicht fietspad of een fiets/bromfietspad ontbreekt. 3 Zij mogen het onverplichte fietspad gebruiken. --Snorfietsers mogen het onverplichte fietspad slechts gebruiken met uitgeschakelde motor.-- Door enkel te wijzen op verbrandingsmotoren is de wet nu anders. De politiesite maakt er overigens wel netjes melding van:
https://www.vraaghetdepolitie.nl/verkeer/scooter-brom-en-snorfiets/op-welke-fietspad-mag-of-moet-ik-rijden.html
Je mag daar rijden met een electrische snorfiets, niet met een electrische bromfiets. Helaas vandaag ook weer staande gehouden door een betweterige agent die de regels niet kende en niet voo reden vatbaar was. Dus print RVV 1990 art 5 en de infographic die hier al gedeeld is uit en hou die bij je. Helaas noodzakelijk in dit land.
(Lees meer...)
een jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding