Ik heb wagenziekte maar mag ik gewoon lezen als ik die pilletjes neem ?

Ik wil Dus graag weten of ik dus kan lezen in de auto als ik die pilletjes neem want ik wil als ik op vakantie ga niet de auto onderspugen. Als iemand nog tips heeft voor wagenziekte zeg het aub

Weet jij het antwoord?

/2500

Nou ja, het MAG wel... Hoe je daar op reageert is natuurlijk heel persoonlijk. Ik kan, ook met pilletjes, absoluut niet lezen in de auto, maar wel haken, als het iets eenvoudigs is tenminste. Ik ben twee weken geleden met de bus naar Bratislava geweest, een heel eind dus, en ik hoef echt niet te gaan lezen, dan gaat het mis. Maar er waren ook anderen die vaak last hebben van wagenziekte die best even konden lezen. Maar als je geen risico wilt lopen, zou ik toch iets anders kiezen, luisterboeken, spelletjes, muziek, dat soort dingen.

er is natuurlijk niemand die het je verbiedt. Wat ik weet van reisziekte is dat het het beste helpt zoveel mogelijk naar buiten te kijken, recht vooruit. Dan merk je de beweging van de auto het minste, of je ziet het aankomen (denk aan remmen). Op deze manier wordt je het minst snel misselijk. Als je gaat zitten lezen, "overkomt" je lichaam alle beweging, en kan je hoofd het minder goed plaatsen (de beweging komt hoogstwaarschijnlijk helemaal niet overeen met wat jij leest). Dus je MAG best lezen, maar of het verstandig is, dat denk ik niet.

Natuurlijk 'mag' je lezen na het slikken van die medicatie, de vraag is alleen of dat verstandig is. Als je normaal gesproken sneller misselijk wordt als je leest in de auto, dan zou ik het niet doen. Als het nu zo is dat je normaal gesproken alléén misselijk wordt in de auto als je leest tijdens het rijden, dan zou het kunnen dat je nu wel kunt lezen zonder problemen. Dat is vantevoren niet te voorspellen, en al helemaal niet door ons. Meestal is het beter om naar buiten te kijken tijdens het rijden als je snel misselijk bent. De informatie die je hersenen krijgen via je ogen en via je evenwichtsorgaan dat beweging voelt, klopt dan met elkaar zodat er geen verwarring ontstaat in dat systeem. Die verwarring zorgt namelijk voor reisziekte. Je kunt dus waarschijnlijk beter muziek luisteren onderweg dan lezen. Wil je toch graag een verhaal volgen, dan zou je ook een audioboek kunnen kopen of downloaden. Als je wilt proberen of het lezen toch goed gaat, kijk dan in elk geval regelmatig even naar buiten en zorg ervoor dat je ook nog - bijvoorbeeld in je ooghoeken - het bewegende landschap buiten ziet. Iemand noemde al gember, dat helpt inderdaad ook bij misselijkheid. Eigenlijk alles waar gember inzit: gemberkoek, gembernat, stemgember of gewoon verse gember maakt niet uit. Afleiding helpt over het algemeen ook goed, dus een boeiend luisterboek meenemen is waarschijnlijk niet zo'n slecht idee. Zorg verder dat je iets gegeten hebt (als je gaat overgeven dan wil je wel iets in je maag hebben) maar eet niet te zwaar. Het beste is om gedurende de reis af en toe kleinere beetjes te eten. Zowel langere tijd niet eten als in één keer veel eten kan misselijkheid in de hand werken. De meeste mensen worden minder snel misselijk als ze voorin zitten. Het beste is het vaak om zelf te rijden, maar ik krijg de indruk dat je daar nog te jong voor bent (als dat niet zo is: excuus). Als je heel erg misselijk bent en je hebt regelmatig last van braken tijdens het autorijden, dan kun je ook je huisarts nog vragen om iets tegen de misselijkheid. Reistabletjes kun je zonder recept bij de drogist of apotheek kopen, maar je huisarts zou je daarbij eventueel nog een anti-emeticum (anti-braakmiddel) voor kunnen schrijven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100