Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoeveel water word er gebruikt om sportvelden te besproeien? (hockeyvelden)

En hoeveel per dag, week en jaar?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
in: Hockey
6.6K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Ik ga even uit van een waterhockeyveld zoals bij de Olympische spelen.

Eerste bron: Het sproeien van een waterveld vergt 5 tot 6
m3 water per keer”, vervolgt Den Engelse. “Per
wedstrijd wordt er één of twee keer gesproeid:
voor-afgaand en tijdens de rust.
Maar met een goed systeem om het water te hergebruiken kun je 70% besparen.

Tweede bron: De FIH-norm eist 3mm watervulling voor een hockey waterveld. Voor een speeloppervlak van ongeveer 6000m² is er dus 18m³ water nodig per speelhelft, of 36m³ water voor een volledige wedstrijd. Omdat een gedeelte van het water van de eerste speelhelft zich nog op het speeloppervlak bevindt, hoeft er niet steeds 18m³ extra te worden bij gesproeid. Uitgaande van een besproeiing van ongeveer 26m³ per ontmoeting resulteert dit in een waterverbruik van 130m³ per dag. Omdat water toch al snel 2,5euro/m³(*) kost, resulteert dit in een factuur van 325euro per speeldag. Als je 100% van het wegsijpelende water kan recupereren levert dit een forse besparing op. Ook de investeringskost ligt een stuk lager dan die van andere systemen op de markt. (*gemiddelde prijs per m² in België)"

Per dag ligt dus aan het aantal wedstrijden en hoe goed je het water kan hergebruiken. Per week ligt aan het aantal wedstrijd/trainingsdagen/uren en per jaar ligt dat aan het aantal weken dat er op gespeeld wordt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding