Als er reincarnatie bestaat, waarom herinner ik me mijn vorige levens en lichamen dan niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit is een hele belangrijke vraag, die een paar knelpunten bij reïncarnatie blootstelt. Zeker gezien je reactie zojuist op het antwoord van Rota "waarom herinneren sommigen het zich wel". Het begint bij de reden achter reïncarnatie. Afhankelijk van de specifieke levensvisie die je aanhangt zal hier een klein verschil in zitten, maar de meeste volgelingen van dit concept beschouwen de cyclus leven-dood-leven-dood als een constant leerproces, waarin de ziel op zoek is naar een verlichting die hem (de ziel, niet de persoon) bevrijd van de fysieke wereld. Dit is tevens de reden waarom de meeste reïncarnisten er vanuitgaan dat men niet alleen als mens reïncarneert, maar ook in de vorm van dieren (en waarschijnlijk ook planten e.d., al heb ik hier nooit naar gevraagd). Dit zou een soort van "boetedoening" zijn voor verkeerde daden in een voorgaand leven - karma - waar je doorheen moet voordat je een nieuwe poging als mens mag doen. Echter, zoals je zelf al aangeeft, je kunt je niets herinneren van een voorgaand leven. En met jou waarschijnlijk zo'n 98% van de mensheid. Hoe kun je dan leren van de fouten die je gedaan hebt in een vorig leven? Als je je de fouten van eermaals nog had kunnen herinneren zou je - gewapend met die kennis - beter om kunnen gaan met de wereld waarin je leeft. Je hebt immers meer ervaring met verschillende situaties. Met het herinneren van je vorige fouten zul je kunnen voorkomen dat je dezelfde fouten nogmaals maakt. Het verliezen van het geheugen uit voorgaande levens zou deze boetedoening sterken. Je moet elke keer vanaf 0 beginnen om te komen waar je heen wilt. Hoe zit het dan met die 2% die zich wél hun vorige levens kunnen herinneren? Wat hebben zij gedaan om zó bevoorrecht te zijn dat zij wél hun keuzes mogen baseren op meerdere levens aan opgebouwde ervaring? Hoe eerlijk en rechtvaardig is het, dat er maar een klein deel van de zielenpopulatie dit voordeel wel draagt? En aangezien het maar 2% is, hoe kunnen we er dan vanuit gaan dat zij daadwerkelijk spreken over persoonlijke ervaringen uit vorige levens? Kan het niet zo zijn dat zij bepaalde gevoelens interpreteren als iets anders dan het daadwerkelijk is? Waar halen zij die kennis vandaan? Hoe zouden wij het ook kunnen ervaren? Als je uit wilt gaan van reïncaratie zijn dit vragen die je voor jezelf na zult moeten gaan. **Zie verder in reacties

Jij misschien niet, maar veel anderen wel!

En welke conclusie kan je hieruit trekken: reïncarnatie bestaat niet. Anders kon je 't wel herinneren. Het is zo simpel.

Je zou jezelf behoorlijk voor gek zetten als je je zou herinneren dat je vroeger een genverbrander was... Serieus, er is werkelijk geen enkele aanwijzing dat reïncarnatie bestaat.

Herinner je je nog wat je een jaar geleden deed? Of 5 jaar geleden? Het is zonder hypnose erg moeilijk. Het leven in het vorige leven was misschien helemaal niet zo interessant; je groeide op, je werkte en ging dood: so what? Dan zul je je het niet herinneren. Als je toch echt wilt weten wat je vorige levens waren moet je die vraag steeds weer aan jezelf stellen. Je moet bereid zijn de dood in je vorige leven nogmaals te beleven, geen makkelijke zaak! Maar door in jezelf te zoeken en de juiste situatie te scheppen kan het op een dag zomaar gebeuren, dat je vanzelf terug gaat naar je vorige levens.

als je dat allemaal nog zou weten zou het iedereen wel heel erg makkelijk afgaan in zijn/haar huidige leven en daarvoor zijn wij niet teruggekomen we krijgen een nieuw leven aangeboden geen herkansingen

Voordat je iets herinnert, moet je het vergeten zijn. Ben je het niet vergeten? Dan heeft het ook niet bestaan. Je herinnert je niks, omdat je het bent vergeten. Je bent het vergeten, omdat je vorige levens wel hebben bestaan. Een dejavu is hier een voorbeeld van: een kleine fractie waarin je je iets herinnert (herinneren = vergeten = bestaan), en je er zeker van bent dat je het al eens hebt meegemaakt. Dit klopt dus, wat je hebt het ook daadwerkelijk meegemaakt.