In hoeverre is Jezus op de Kanaänitische/Frygische god Attis gemodelleerd?

Ik las dat Jezus (zoals deze voorkomt in het christendom), of een deel ervan, op de Kanaänitische god Attis zou zijn gebaseerd. (Op Wikipedia wordt Attis een Frygische god genoemd, maar Anatolië ligt natuurlijk vlakbij Kanaän.) Ook Maria zou ten dele op de moeder van Attis zijn gebaseerd.

In hoeverre is dat zo?

Weet jij het antwoord?

/2500

De historiciteit van Alexander de Grote en zijn veroveringen wordt afgeleid uit vijf antieke bronnen. Geen van die vijf was een ooggetuige. Het Leven van Alexander van Plutarchus is de primaire bron voor zijn leven, alhoewel dat 400 jaar na dato geschreven is. Maar ondanks het tijd gat van enige eeuwen zijn historici toch overtuigd dat Alexander een bestaande persoon is. Voor Christus geldt het volgende: De 27 boeken in het Nieuwe Testament heten geschreven te zijn door auteurs die ofwel Jezus hebben gekend. De vier evangeliën hebben Jezus’ leven en woorden vastgelegd uit vier verschillende invalshoeken. Zijn Joodse tegenstanders hadden er het meeste bij te winnen om zijn bestaan te ontkennen, “Menige Joodse bron vertelt juist van zijn bestaan in levende lijve. Beide Gemaras van de Joodse Talmud verwijzen naar Jezus. Flavius Josephus was een bekende Joodse historicus, die aan zijn werk begon onder de Romeinse overheersing in 67 na Chr. Josephus is maar een paar jaar na Jezus’ dood geboren, had alle gelegenheid om goed op de hoogte te zijn van de reputatie van Jezus zowel onder de Romeinen als de Joden. In zijn beroemde werk De Joodse Oudheden (93 na Chr.) schreef Josephus over Jezus als een bestaand persoon “In die tijd leefde Jezus, een heilig man, als hij al man genoemd kan worden, want hij deed wonderen, en leerde mensen, die met vreugde de waarheid aannamen. En vele Joden en Grieken volgden hem. Hij was de Messias.” Een van de belangrijkste antieke historici, Cornelius Tacitus, bevestigt dat Jezus geleden heeft onder Pilatus. Tacitus werd ongeveer 25 jaar na Jezus’ dood geboren en hij heeft gezien hoe de verspreiding van het christendom invloed op Rome begon te hebben. De Romeinse historicus schreef negatief over Christus en christenen, en duidde hen in 115 na Chr. aan als “een groep mensen die uitgespuugd wordt om hun kwalijke praktijken, en gewoonlijk genoemd Chrestiani. C.S. Lewis was overtuigd athist en dat Jezus niet meer was dan een mythe. Lewis zei ooit: “Alle godsdiensten, d.w.z. alle mythologieën zijn niet meer dan de uitvinding van mensen – Tien jaar nadat hij Jezus als mythe afdeed, stuitte Lewis op de feiten van zijn bestaan en werd Christen. Jezus Christus heeft veel invloed gehad op het landschap van de geschiedenis.

Bedenk eigenlijk wel Widar dat JEZUS CHRISTUS dan een verzinsel zou zijn van simpele timmermannen en vissers... Want dat waren toch de eerste Christenen die de verhalen verspreidden niet waar?! Wel knap dat die simpele mensen dan zo veel kennis hadden van die zogenaamde kanaänitische god Attis om er vervolgens een heel verhaal van te gaan 'knutsellen'. Eigenlijk vind ik dat meer iets voor een machtige koning die z'n volk voor de gek houd of niet soms? En het gevaar voor die timmerlieden en vissers waren toch ook de Joden (al waren ze hetzelf) want die hebben Jezus als persoon nooit ontkend(!) maar wel als de messias. Maar toch lukte het die timmerlieden en vissers om dan d.m.v. hun verzonnen verhaal +-2000 jaar later Widar te inspireren om een vraag over die ene Jezus te stellen (knap toch;)?) En zelfs mensen de aanzet te geven tot het schrijven van boeken met theorieën over dat Jezus misschien wel een plagiaat is van de god Attis... En dan nog het ergste, zo veeeeeeell gelovigen wereldwijd te maken! Maar geloof vooral jouw boeken Widar!