Hoe wordt je ex-moslim?

Bij de rooms-katholieken kun je je laten uitschrijven. Hoe doen moslims dat? Er bestaan enkele ex-moslims, dus het moet op een of andere manier kunnen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

hangt van af wat je bedoeling is,ik ben zelf een anti-muslim muslim,dat wil zeggen dat ik een muslim ben met veel kritiek op de islam . ik confronteer soms muslims met mijn standpunten over islam maar lang niet iedereen.dat komt door dat sommige islamieten geen ruimte bieden voor een discussie en alles wat je zegt valt in de verkeerde keelgat. ayaan h. ali en salman rushdi hebben duidelijk gekozen voor het openbaring van hun terugtrekking uit de islam dat heeft gezorgd voor veel ophef vooral bij s.rushdi met zijn boek duivels verses is heftig en vijandig gereageerd in de muslimwereld,ayaan is minder bekend. terugtrekken uit de islam is opzichzelf een punt waar ik islamieten mee confronteer,het mag niet en in sommige landen kun je naar je leven gaan zwaaien als je dat doet, dat moet anders want dan kunnen mensen zelf kiezen wat ze willen geloven. de lijst van kritiek is veel langer natuurlijk. voor mij is het idee dat mohamed met zijn aklige levensverhaal is reden genoeg om tegen islam te keren, een profeet die met zijn zwaard zat te zwaaien om ongelovigen te doden is geen profeet... gelukkig is er geen pasje waarop staat dat je ex-moslim bent want ik wil wel op vakantie naar mijn land van herkomst zonder problemen te krijgen.

Ik denk dat die gewoon zelf besloten hebben niet meer aan allerlei onzin mee te doen waarna ze zichzelf tos ex-moslim hebben bestempeld... Ongetwijfeld hebben ze getracht deze mensen weer over te halen, maar als je het maar lang genoeg volhoudt wordt je vast wel losgelaten.

Ik heb even zitten googlelen, maar er wordt nergens explisiet uitgelegd, hoe je het moet doen. Maar wel, dat ex-moslims enorm bedreigd worden, en dat er in Afganistan en Egypte ex-moslims zijn, dus niet alleen in niet-islamitische landen, waar ze met andere levenswijzen in aanraking gekomen zijn, en er anders over zijn gaan denken. Er is duidelijk enorm veel moed voor nodig om je tot ex-moslim te verklaren, hoe je dat dan moge doen.

Bij de islam is een veel gehoorde stelling 'er is geen dwang binnen de islam'. In tegenstelling tot de katholieke kerk is het dus niet zo dat je wordt INgeschreven als moslim, het is immers je eigen keuze om naar de moskee te gaan en je te onderwerpen aan de islam. Het is gewoon zo dat men er van uit gaat dat je moslim bent omdat je ouders dat ook zijn. Wat onzin is, want heel veel derde en tweede generatie 'moslims' gaan nooit naar de moskee en willen ook niets met de islam te maken hebben. Ze houden hun ongeloof vaak gewoon voor zich. Immers, hoe de koran over afvalligen , andersgelovigen en ongelovigen schrijft, kan je nalezen op www.ex-moslims.nl. Dat is nou niet bepaald hartverwarmend. Er staat zelfs in de koran dat je geen ongelovigen als vriend mag hebben, zelfs in dat geval zou je je zelf al geen moslim meer mogen noemen. In de praktijk hebben echter heel wat 'moslims' 'kafirs' als vrienden. Dus wat voor de een een moslim is, is dat voor de ander nog niet.

Ehsan Jami heeft openlijk afstand genomen van de Islam en dat gaf nogal wat problemen. Blijkbaar is de Islam de enige godsdienst waarbij je je niet kunt laten 'uitschrijven' uit de kerk (moskee). Zie de bijlagen. Natuurlijk is het wel zo dat op verschillende plekken de godsdienst (Islam) verschillend beleden wordt en er zijn veel moslims die er 'niets meer aan doen', zonder dat dit problemen geeft. Uitschrijven echter kan niet. (tp)

Bronnen:
http://forum.thinkq.nl/viewtopic.php?f=17&t=5130
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ehsan_Jami
http://www.izb.nl/boekhandel/details.php?a...

Omdat je nergens als moslim wordt ingeschreven, hoef je je ook niet uit te schrijven. Het is net als met het geloof in Sinterklaas. Dan hoef je ook nergens te melden dat je er niet meer aan meedoet.

Dit is een vraag waar ik geen eenduidig antwoord op kan geven. Het is afhankelijk waar deze moslim woont, in Saoedie Arabie, Egypte, Zweden, Nederland. Daarnaast is het afhankelijk van de familieband en hoe streng gelovig de familie is. Extreme gevallen zijn ook echt extreem te noemen, met de dood als gevolg... In bepaalde situaties zal iemand er dus voor kiezen het voor zichzelf houden, hoe onmogelijk het ook klinkt. Er is niet altijd ruimte en vrijheid om voor jezelf te kiezen, helaas. Het is bijna niet voor te stellen welk dubbelleven iemand zal leiden en in welke tweestrijd hij of zij belandt. Kiezen voor jezelf en je familie verlaten is soms de enige optie die overblijft. In mildere omstandigheden is het voldoende dat afvalligheid wordt vastgesteld door de aanwezigheid en getuigenis van twee (moslim)mannen. Zij zullen met deze persoon praten in de hoop dat ze hem nog kunnen weerhouden van zijn beslissing. Een gesprek met een imam is niet uit te sluiten, wellicht zijn er 'verkeerde denkwijzen of interpretaties' van de islam, waar een rol ligt voor de imam om deze te verduidelijken en zo diegene weer op het 'juiste spoor' te zetten. Het is dus niet zo simpel om op deze vraag een eenduidig antwoord te geven, er zijn teveel omstandigheden die invloed kunnen hebben. Een ding dat ik wel met zekerheid kan zeggen is dat er vanuit de islam niets ergers voor te stellen is, dan een moslim die zijn geloof afvalt. Het wordt gezien als iemand die het rechte pad heeft gevonden en er zelf bewust voor kiest om een verkeerde zijweg in te slaan. Begrip is daardoor iets wat je weinig tegen zult komen.

Ex-Moslim worden is een keuze die je zelf kunt maken, en die verder geen administratieve rompslomp of organisatorische toestanden om zich heen heeft. Toen ik zelf uittrad uit de Gereformeerde kerk (ben ik dan ex-gereformeerd ??) moest ik me laten uitschrijven uit het doopattest om niet tot het einde der tijden te worden getrakteerd op post en acceptgiro's voor 'vrijwillige' bijdragen en de Kerkenraad en dergelijke. Stom ; niet naar de kerk komen leek me duidelijk genoeg. Ook zijn er wat voor mij bepaald niet noodzakelijke 'gesprekken' met de dominee geweest. Wel leuk trouwens ; die man bleek ook al heel lang niet meer echt heel concreet te geloven - schijnt ook voor theologen erg moeilijk vol te houden te zijn. Voor moslims geldt dat dus niet ; klaar is klaar. De Islam zelf of haar organisatie blijft niet steeds ana je deur kloppen blijkbaar. Wat natuurlijk iets anders is dan het feit dat de gemeenschap er kennelijk meer moeite mee heeft ; ex-gereformeerde en ex-katholiek zijn inderdaad nauwelijks gebruikte ' titels' die niets zeggen over de persoon zelf. Ex-moslim is dat, eigenaardig genoeg, wel.

als je een terrorist wordt, bijvoorbeeld

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100