Noem je de man van je schoonzus 'zwager' of is daar geen naam voor?

De zus van mijn man heeft een relatie met een man. Niet getrouwd overigens.

Nu had ik get van de week over hem en noemde ik hem 'mijn zwager' Waaop ik te horen kreeg dat deze benaming onjuis was omdat:

Reden 1: Mijn schoonzusje is niet met hem getrouwd.
Reden 2: 'Zwager' gebruik je alleen voor direct aangetrouwde familie. Dus bijvoorbeeld voor een directe broer van mijn man. Maar niet voor de echtgenoot of partner van een schoonzus.

Dat je officieel getrouwd zou moeten zijn kan ik me voorstellen, maar tijden veranderen. Alleen reden 2 dat wist ik niet.
Klopt dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een zwager is een aangetrouwd mannelijk familielid, ook wel schoonbroer genoemd. Ook wordt de broer van iemands partner als zwager aangeduid. Een zwager is altijd een aangetrouwd familielid. De zwager komt van de koude kant en is dus geen bloedverwant. Het is de broer van iemands partner of de echtgenoot van iemands zus of broer. Toegevoegd na 9 minuten: In het genoemde voorbeeld is de 'zwager' niet de broer van jouw partner en ook niet de echtgenoot van jouw zus of broer. Hij is dus niet jouw zwager. Maar in de familieomgangstaal kan hij best zwager worden genoemd. Als je precies wilt zijn is het dus de man of partner van jouw schoonzus. Het onderscheid in benaming heeft te maken met eventuele erfrechten. Toegevoegd na 34 minuten: Hij is een aangetrouwde zwager. Er is geen rechtstreekse familieband. Hij is vriend van jouw schoonzus (of man van jouw schoonzus). Maar als hij volledig is geaccepteerd in de familie kun je hem zonder problemen 'zwager' noemen.

Bronnen:
http://www.voorouders.net/help/verwantschappen/
https://www.ensie.nl/redactie-ensie/zwager

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100