De vrouw van je broer heet schoonzus. De man van je broer heet zwager. Waarom heet hij niet gewoon schoonbroer?

Wat is de etymologie van zwager? Waarom heeft het woord zwager de plaats ingenomen van zoiets logisch als schoonbroer (dat de Vlamingen nog wel gebruiken)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In elk geval is Schoonbroer ook gewoon goed Nederlands. In België wordt vooral deze variant gebruikt. Toegevoegd na 6 minuten: De herkomst is te vinden in de Germaanse achtergrond van onze taal, in het oud-Germaans is dit zwager: Swehur, dat werd Swager Toegevoegd na 18 uur: Het is nogal ingewikkeld, maar het 'swe' uit het woord swehur heeft dezelfde herkomst als in het woord schwester (zuster). De zwager is dus de aanverwante van de schwester en dat werd swehur, wat dus later weer zwager werd.

zwanger - n(iet) = zwager

Bronnen:
ram3.weebly.com

'Swager' was aanvankelijk de benaming voor alle door aangetrouwde personen (zwager, schoonvader etc.) Het woord 'swager' kwam al voor in het Middelnederlands (circa 1200), daarvoor was het 'swagur'. Later zijn voor alle andere schoonfamilieleden meer specifieke benamingen gekomen met uitzondering van zwager. In het Nederlands wordt een 'schoonbroer' nog steeds zwager genoemd. Eigenlijk bestaat dit woord dus al heel lang en was aanvankelijk de verzamelnaam voor alle leden van de schoonfamilie. Er zijn ter onderscheid van de diverse leden meer woorden bijgekomen. maar dit ene woord is men blijven gebruiken. Het is dus niet zo dat zwager in België de plaats heeft ingenomen van schoonbroer, maar juist andersom.

Bronnen:
Van Dale - Groot etymologisch woordenboek

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100