Sex 17 en 15 jarige toegestaan?

Hi!

Ik heb een vriendin van 15 jaar, ik ben inmiddels 18. En we hebben seks gehad voordat ik 18 was, haar ouders waren het daar niet mee eens en hebben aangifte gedaan. Wat kan ik verwachten?

En we hebben ook seks gehad nadat ik 18 was, maar hebben al onze gesprekken verwijderd en hebben onze verhalen goed met elkaar besproken met als er politie zou komen met wat wij zouden zeggen. Wij zouden zeggen dat er geen seks na mijn verjaardag heeft plaatsgevonden. Wat kunnen we hier van verwachten?

Groetjes!

Weet jij het antwoord?

/2500

In de rechtspraak is bepaald dat het in principe strafbaar is om beneden de 16 jaar met leeftijdsgenoten gemeenschap te hebben, maar dat het niet altijd als een ontuchtige handeling wordt aangemerkt. Of hij of zij dat nu gewild heeft of niet, vervolging kan plaatsvinden als hierover een klacht is ingediend door bv een ouder (het is een zogenaamd klachtdelict). Het indienen van de klacht is volgens jou al een feit toen je nog geen 18jaar was. Als een ouder van uw vriendinnetje de klacht heeft ingediend, wordt u allebei én de ouder die de klacht heeft ingediend, uitgebreid gehoord. Als blijkt dat de klacht van de ouder terecht is kan dit reden zijn om tot vervolging over te gaan. De omstandigheden zijn inmiddels in jullie situatie zeer nadelig gewijzigd en voor jouw in het bijzonder. Ik zal je niet vermoeien met alle relevante wetsartikelen uit het wetboek van strafrecht, het komt erop neer dat het een volwassen persoon verboden is om seks te hebben of lichamelijke seksuele handelingen uit te voeren met iemand van 15jaar. Het is absoluut niet van belang of dit allemaal op vrijwillige basis is gebeurd. Je hebt dus kans op een groot probleem, groter dan toen je nog 17jaar was. Je schrijft ook hier op Goeievraag dat je na het bereiken van de 18jarige leeftijd seks hebt gehad met een hooguit 15jarige vriendin, dat jullie alle gesprekken hebben verwijderd en samen een gefantaseerd verhaal hebben afgesproken Gesprekken die gebruikers verwijderen binnen WhatsApp, worden niet helemaal verwijderd door de berichtendienst. Er blijven sporen achter van chats, omdat WhatsApp standaard chats naar de Cloud back-upt. Een ambtenaar belast met de behandeling van de klacht kan deze back-ups opvragen en de chatgeschiedenis lezen. Bij een eventueel eerste oriënterend gesprek heeft het geen enkele zin om te liegen, door het verwijderen van alle gesprekken en het verhaal geen seks meer te hebben gehad na het bereiken jouw 18de verjaardag, maakt alles ongeloofwaardig. Een speciaal opgeleide en ervaren zedenrechercheur prikt overal dwars doorheen.

Nee, en als je 18 bent ben je nog meerderjarig ook. Echter als je een affectieve relatie hebt/had met degene wie je seks had, en zij er bij blijft dat de seks vrijwillig was en er geen duidelijk beeld naar voren komt dat de relatie of seks onder enige dwang was, dan is het waarschijnlijk dat (zelfs als er al een zaak komt) jij wordt vrijgesproken. Het is daarbij wel beter om constant de waarheid te vertellen. Hier een vrijspraak waarbij de verdachte in een slechtere situatie verkeerde dan jij https://www.singeladvocaten.nl/advocaat-blog-singeladvocaten/vrijspraak-ontucht-minderjarige-rechtbank-breda immers de toenmalige vriendin beweert hier dwang gevoeld te hebben. Niet dat dat nu het absolute bewijs is dat er nooit een zaak/veroordeling plaats zal vinden, maar de kans is wel klein als alles wat je hier zegt klopt en de situatie niet verandert. Dat je nu 18 bent maakt de zaak niet beter dan dat je 17 bent, maar het kleine leeftijdsverschil en de affectieve relatie spreken wel in je voordeel. "waarin ook sprake was van een gering leeftijdsverschil. Volgens de raadsman gaat het om een relatie waarin zowel de verdachte als het slachtoffer seks met elkaar wilde hebben. Er is geen sprake van handelingen die in strijd zijn met een sociaal-ethische norm." Ik ga er zelfs vanuit dat het nooit een zaak wordt zolang jouw vriendin erbij blijft dat de seks niet onder dwang was. (Als dat overigens niet het geval is dan is het handig dat te vermelden, dan wordt de zaak anders namelijk). --- Dat je berichten hebt verwijderd is zelfs wellicht zonde voor je eigen zaak. Als daaruit blijkt dat jij niet dwingend bent, of nog beter zij initiatief zou nemen zouden die berichten wellicht in je voordeel kunnen werken: De rechtbank overweegt voorts dat haar niet is gebleken dat sprake was van een ongelijkwaardige relatie tussen verdachte en [slachtoffer] . Het tegendeel volgt met name uit de chatberichten tussen verdachte en [slachtoffer] . Uit deze berichten blijkt op geen enkele wijze dat verdachte [slachtoffer] intimideert of dwingt tot zaken die zij niet wil. Bovendien blijkt ook dat [slachtoffer] zich niet onbetuigd heeft gelaten en openlijk over seks spreekt met verdachte. Daar komt nog bij dat verdachte bij de eerste ontmoeting met [slachtoffer] naar Leiden is afgereisd samen met een oom, omdat hij nimmer zelfstandig met de trein had gereisd. Hieruit leidt de rechtbank af dat verdachte destijds, ondanks zijn meerderjarige...

Toegevoegd op 06 augustus 2018 20:28: bron, tekst
Bronnen:
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendo...

Er zijn over het algemeen 3 eisen waaraan voldaan moet worden bij seks tussen minderjarigen: 1. Bestaan van een affectieve relatie tussen verdachte en aangeefster 2. Nadrukkelijke instemming van aangeefster met de gedragingen. 3. Gering leeftijdsverschil Dan wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen leeftijden. Zo is er wel een zaak als ontucht bestempeld tussen een jongen van 15 en een meisje van 12 jaar. Maar (gelukkig) zijn jullie wat ouder. Er is ook eerder een zaak geweest waarbij een 17 jarige het met een 15 jarige seks heeft gehad en dit niet als ontucht werd aangemerkt. Ik denk dat jullie een sterke zaak hebben (neem aan dat je verder een brave jongen bent).

Bronnen:
https://www.zedenadvocaat.nl/wanneer-is-se...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100