Het bouwjaar van een woning is het jaar waarin een woning is opgeleverd voor bewoning. Het bouwjaar van een woning komt in de meeste gevallen overeen met het bouwjaar dat in de Basisregistratie gebouwen is geregistreerd voor het pand waarin deze woning is gelegen. Dit kan alleen anders zijn, wanneer in een bestaand pand (bijvoorbeeld een monumentale kerk) later “nieuwbouw-appartementen” zijn gerealiseerd.
Dat wil niet zeggen dat de woning ook in het bouwjaar voor het eerst bewoond zal zijn (leegstand). Het is mogelijk dat objecten in aanbouw een toekomstig (vermoedelijk) bouwjaar hebben. Bij appartementen is het mogelijk dat wanneer de opleverdata van de verschillende appartementen rond de jaarwisseling liggen, appartementen binnen één complex een verschillend bouwjaar krijgen. Meestal zal echter één bouwjaar voor het gehele complex worden geregistreerd.
Een vermoedelijk vergelijkbaar geval als in jouw vraag is het adres Graaf van Lijndenlaan 30 in Apeldoorn. Dat heeft als bouwjaar 1920, maar op de gevel staat 1926 geschilderd.
Het is mogelijk dat een gevel sinds het bouwjaar al dan niet ingrijpend is gewijzigd, waardoor het bouwjaar niet langer representatief is voor het huidige gevelbeeld. Ook kan het voorkomen dat de jaaraanduiding niet betrekking heeft op het pand, bijvoorbeeld omdat een gevelsteen of jaarlint van elders is toegevoegd. Opgeschilderde jaartallen zijn per definitie niet authentiek en vaak onbetrouwbaar.
- Bronnen:
-
https://www.huizenzoeker.nl/rapporten/bouw...