Bar koud/bar weer

Waar komt de uitspraak 'bar koud' / 'bar weer' vandaan?

Heeft dat iets te maken met een barometer?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het woord bar is een natuurkundige eenheid van druk.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bar_(druk)

Waar het precies vandaan komt weet ik niet, maar het heeft niets te maken met barometer. omdat je bar ook in andere zinnen gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld de wedstrijd was bar slecht.

Bar staat voor slecht/erg slecht.

Bar is een oud bijvoegelijk naamwoord en is een synoniem van erg of zeer. Toegevoegd na 4 minuten: Het is eigenlijk nog een vergrotende trap; verschrikkelijk! Barre omstandigheden is nl. erger dan erge omstandigheden. Toegevoegd na 8 minuten: Lol; een alternatieve vergrotende trap van bar is Grand Café. :)

als het bar koud is dan is het bar weer de eerste bar geeft aan dat het heel erg koud is de tweede bar is de bar in een cafe dus weer om aan de bar te gaan staan

het zou goed kunnen! maar ik weet er bar weing van... het woord bar zit dus niet alleen in t weer

Bar betekent: onaangenaam. Een synoniem is 'guur'. In recente handwoordenboeken heeft dat als betekenis: winderig en koud. Schoon het woord bar of baar, in zyne eerste en eigenlyke beteekenis, naakt, bloot, open te kennen geeft, en men, in dien zin, niet kan spreken van bar weer; kunnen wy echter geen reden vinden, waarom het, in eene tweede en afgeleide beteekenis, die de Heer Huydecoper zelf aan de hand geeft, niet op het weer zoude kunnen worden toegepast, wanneer het guur, koud, onaangenaam weer is. Veelvuldig zijn de overdrachtelyke en afgeleide beteekenissen, in welke sommige woorden gebruikt worden. Toegevoegd na 18 uur: Voor wie het oud-Nederlands niet goed begrijpt: De oorspronkelijke betekenis van bar is: naakt, bloot, open. In overdrachtelijke zin is het ook van toepassing geworden op weersomstandigheden die guur, koud, onaangenaam zijn.

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/616/
http://www.dbnl.org/tekst/huyd001proe01_01...
http://www.onzetaal.nl/advies/onguur.php

Volgens mij komt het woord bar uit het Gelderse land !

Of uit het Twenste land.. Als men hier barre zegt, betekend dat zoiets als: enorm. bar weer kennen we in de Twentse taal dan ook niet, wel: Het weer is barre slecht. Bar koud ken ik dus wel, bar weer wordt dat in heel Nederland wel gebruikt?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100