Wat bedoeld iemand met stel je voor dat...?

Als iemand zegt stel je voor dat.. betekent dat wat diegene zegt dan ook waar is of dat het een mogelijkheid is of dat het niet zo is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dan is er sprake van een hypothese. Je veronderstelt dat iets het geval zal zijn. Maar dat is geen werkelijkheid. Dat kan het eventueel achteraf wel blijken te zijn, maar dat moet het eerst in het echt zijn gebeurd. Tot dat moment kun je alleen maar koffiedik kijken.

Het kan iets zijn wat werkelijk kan gebeuren, namelijk als hij dit vertelt om iets anders (beter) te kunnen uitleggen. Bijvoorbeeld bij een som op school: Stel je voor dat je met 100 km per uur over de snelweg rijdt, hoeveel meter per seconde leg je dan af? Het kan ook een fantasie of een mogelijkheid zijn, die (vrijwel) niet werkelijkheid kan worden. Bijvoorbeeld: Stel je voor dat er Marsmannetjes landen op aarde, hoe zou daarop worden gereageerd?

In het engels zeggen ze wel: picture that. Verbeeld je een plaatje. Het betekent dus: haal je voor de geest, fantaseer even,dat het zus of zo is. Om vandaar uit verder te redeneren of te fantaseren. Dat kan helpen om tot nieuwe inzichten te komen, of om een complex probleem in stukjes te knippen, en zo behapbaar te maken. Heeft dus niets met waar of onwaar te maken,en het hoeft ook helemaal niet realistisch te zijn. Het is een gedachtenoefening. Het helpt om even buiten je vaste denkkaders (en vooroordelen) te treden. Enkele voorbeelden: Stel je voor dat morgen je auto ineens weg is, wat zou je dan doen? Stel je voor dat je een meisje / jongen / invalide / bejaarde was, zou je dan ook om dit mopje kunnen lachen? Stel je voor dat iedereen goudeerlijk was, welke beroepen zouden er dan niet bestaan? Stel je voor dat je in het bejaardenhuis zit, zul je dan met trots op je leven terugkijken? Stel je voor dat je hond kon praten, wat zou je dan van hem willen weten?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100