Zijn betaalde malware- en/of antiviruspakketen overbodig ten op zichte van de gratis versies?

Heb als consument nog nooit betaald voor zo'n pakket, zijn er echter hier gebruikers die zweren bij betaalde pakketten en die gratis versies liever zien gaan dan komen?

Toegevoegd na 12 minuten:
En hoe zit het met mensen die Windows 8 en nieuwer gebruiken? Hoe hoog is nog de bereidheid zelfs een gratis virusscanner te downloaden als Windows Defender dat probleem lijkt op te lossen?

Weet jij het antwoord?

/2500

De eerste vraag die je je moet stellen is: waarom is dit programma gratis? Zit er reclame bij? Heeft de software lagere normen op het gebied van virusdetectie? Komen de updates voor de software aanzienlijk later binnen dan bij betaalde pakketten? Elke update van de virusdatabank die wat langer op zich laat wachten, kan al genoeg zijn voor een infectie. Missende delen Veel gratis pakketten missen onderdelen of diensten die betalende pakketten wel meeleveren, zoals bijvoorbeeld een firewall, uitgebreide webbeveiliging of spamfilter. Natuurlijk, je kunt dan zo’n gratis programma combineren met een gratis spamfilter of de gratis firewall van Microsoft gebruiken. Maar om zo’n beslissing weloverwogen te kunnen nemen, moet je zelf over de nodige technische kennis beschikken en goed op de hoogte zijn van wat er allemaal op jouw systeem gebeurt. Wat biedt het antiviruspakket en wat biedt het niet? Hoe kan ik de gebreken van het pakket zo goed en zo veilig mogelijk opvangen? Bijkomend probleem van het combineren van gratis producten is dat deze programma’s met elkaar in conflict kunnen gaan. Ze kunnen gebruik maken van dezelfde functionaliteiten en API"s, en daardoor jouw systeem behoorlijk trager maken of juist zorgen voor extra kwetsbaarheden. Een ander, vaak onderschat probleem is dat de meeste gratis pakketten geen of nauwelijks support bieden, en vaak al zeker niet in het Nederlands.

Bronnen:
http://www.zdnet.be/article/153358/is-grat...

Doel van een virusscanner is: 1. voorkomen van besmetting 2. detecteren van besmetting 3. verwijderen van besmetting Uit tests blijkt dat de beste gratis virusscanners vrijwel even goed scoren op punten 2 en 3 als de beste betaalde scanners. De beste betaalde scanners scoren dus iets beter op het gebied van preventie. De beste betaalde scanners zijn op dit moment (onder meer) Bitdefender en Kaspersky, de beste gratis scanners de drie A’s (Avira, Avast en AVG) en Eset. Voorkomen van besmetting is vooral belangrijk als het moeilijk is de malware te verwijderen. Zoals bij ransomware (Dit is een type malware dat een computer blokkeert of bestanden versleutelt, waarna losgeld gevraagd wordt). Dit is voor mij dus een reden om “ransomwarespecialist” Kaspersky te gebruiken. Voor nog geen twee tientjes per jaar (via Mmoga.com) denk ik dat de kans het kleinst is dat m’n pc besmet wordt. Het gaat slechts om kansen Met virusscanners heb je minder kans op besmetting, maar geen garantie. Het hangt ook van je internetgedrag af. Iemand met de beste virusscanner kan wel eens last van malware gehad hebben, en iemand zonder virusscanner nog nooit. Samengevat zou je dus kunnen zeggen dat betaalde virusscanners niet overbodig zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100