Wie kent het woord 'pietjakken'?

Mijn moeder gebruikte dit woord, dus ik ken de betekenis.
Maar als ik het woord nu wel eens gebruik, merk ik dat ik verbaasd wordt aangekeken. Niemand weet wat het betekent.
Ik wil het antwoord nu niet geven, want ik ben benieuwd of er hier mensen zijn die het woord kennen, en hoe ze het woord geleerd hebben.
Ik zal het je laten weten als dat zo is!

Nou jongens ik zal het maar zeggen: Als een kat bij je op schoot komt, of wanneer een kat een lekker slaapplekje heeft gevonden, gaat 'ie met z'n pootjes op en neer en trekt de nageltjes in en uit. Dat is pietjakken.
Ik kan het in geen woordenboek vinden, niemand die het weet dus ik blijf me afvragen hoe dit woord in onze familie zo'n normaal begrip is geworden...
Misschien dat iemand hier nog een antwoord op weet?

Weet jij het antwoord?

/2500

In ons dialect kennen we batjakken en dat betekent op straat hangen. Dat lijkt het meest op jouw woord.

Pietjakken lijkt mij dat je zegt dat het kind serieus moet worden, op moet houden met "spelen" met het gezag en nu moet gaan doen wat hem opgedragen is... Puur gegokt, maar zo kreeg ik het binnen... Toegevoegd op 20-06-2009 21:50:10 Een kanarie sarren, plagen dan?

als iemand tegen mij zou zeggen: zit niet zo te pietjakken', dan denk ik: 'ja maar ik zit helemaal niet met mijn vinger in mijn neus'... ik vind dat het in je neus peuteren betekent... en als het dat nog niet betekent wil ik hier een petitie starten voor een nieuwe neven-betekenis van het woord pietjakken... wie doet er mee?

Bronnen:
plaatje...

Ik ken het woord niet, maar als ik zo een beetje rondneus op de diverse dialect websites, dan denk ik dat het betekent: "smeerlap" of "deugniet".

kattekwaad uithalen? Toegevoegd op 21-06-2009 02:05:45 iemand in de oog prikken als een vogel? iemand de oog uitsteken ofzo?

Nog nooit van gehoord.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100