De stiefvader wilt mijn dochter adopteren. Ben ik dan van al mijn plichten af?

Moeder en ik zijn gescheiden toen was ze nog net niet geboren. Al het mogelijke gedaan om mij klein te krijgen door mijn dochter te beïnvloeden. Altijd netjes betaald de alimentatie. Werd nooit ergens bij betrokken. Na een half jaar had moeder een nieuwe vriend waar ze nog steeds mee samen is al bijna 18 jaar en ook hebben ze een kindje samen. Een week voordat mijn kind 18 wordt krijg ik een verzoek dat stiefvader mijn kind wilt adopteren.. zijn er dan verantwoordelijkheden nog voor mij of verplichtingen?
Moeder heeft mij altijd het leven zuur gemaakt. Rechtzaken aan te spannen. Mevrouw wilde alleen maar geld.. haar oude schuld in mijn schoenen schuiven . loonbeslag gelegd. Gelukkig had de rechter haar door. Een verloor ze deze zaak. Best zuur als je als vader altijd maar als een voetveeg gebruikt wordt.

Toegevoegd op 05 december 2020 14:35: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Is de zwangerschap tijdens het huwelijk ontstaan, maar bent u na de echtscheiding bevallen? Dan is uw ex-man wettelijk gezien niet de vader. Wel kan uw ex-man het kind erkennen. De stiefvader had dus mogelijk ook het kind kunnen erkennen. Erkenning geeft echter nog niet het recht op ouderlijk gezag. U bent als enkel biologische verwekker dus wel wat verplicht. Er wordt in het algemeen gedacht dat een man pas onderhoudsplichtig is voor een kind als hij het kind heeft erkend of het gezag over het kind heeft. Dat is echter niet zo. De wet bepaalt namelijk in artikel 1:394 BW dat een verwekker van een kind, als ware hij ouder, verplicht is tot het voorzien in de kosten van verzorging en opvoeding van het kind (kinderalimentatie). Om hier dus inderdaad onderuit te komen kan iemand anders het kind adopteren. Echter: In een dergelijk geval eist art. 8 EVRM dat de kinderen een aanspraak op levensonderhoud jegens hun biologische vader hebben voor zover de wettige vader geen draagkracht heeft, aldus de HR in 2011(gewezen voor erkenning maar analoge toepassing voor adoptie lijkt mij niet uitgesloten). Dus als u inderdaad nog een band heeft met uw dochter en de adoptievader is niet voldoende onderhoudsmachtig dan kunt u altijd nog worden aangesproken tot alimentatie. Maar dat zal allemaal wel afhangen van de omstandigheden en zeker niet standaard zo zijn.

Toegevoegd op 05 december 2020 15:15: bron
Bronnen:
https://core.ac.uk/download/pdf/16177242.pdf
https://defenz.nl/kinderalimentatie/#:~:te...

De stiefvader kan jouw dochter niet adopteren. Er wordt namelijk op geen enkele manier aan de voorwaarden voldaan. (een voorwaarde is oa. 'Het kind heeft niets meer te verwachten van zijn eigen ouder(s). De rechter beoordeelt of de ouders hun rol nog kunnen en willen vervullen.' Aangezien je alimentatie hebt betaald, is die voorwaarde niet vervuld). Daarmee blijf jij overigens onderhoudsplichtig tot de 21e verjaardag van je dochter; wel moet je voortaan alimentatie aan je dochter betalen - je hebt met je ex niets meer te maken.

Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/a...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100