Hebben wij zorgplicht voor een dochter van 17 die zich bewust aan ons gezag onttrekt?

Onze dochter van 17 lapt werkelijk alle regels aan haar laars,doet gewoon waar ze zin in heeft
Nu laten wij ook wel veel toe, en gaat het ook wel redelijk goed in in huis
Nu heeft ze bedacht om aankomende zomer 4 weken op zo'n feesteiland te willen werken
Wij ouders vinden dit niet oké
Nu " dreigt" ze dat ze dan het huis wel uit gaat en wij verplicht zijn om haar te onderhouden tot haar 21 ( ze doet een juridische opleiding en is dus goed thuis in regels en de wetten)
Maar hoe zit dat nu precies?
Zei kan het huis uit gaan en dan zijn wij als ouder verplicht haar huur voor een eventueel huisje te betalen en haar vaste lasten en levensonderhoud?
Ik vind dat nogal wat,
Zei wil het huis uit omdat ze haar zin niet krijgt en wij moeten dan ook nog eens alles gaan betalen?
Als dat zo is stop ik per direct met werken
Van een kale kip kun je niet plukken

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, ouders hebben een onderhoudsplicht voor hun kinderen tot die kinderen 21 jaar oud zijn. Zie ook https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden/vraag-en-antwoord/onderhoudsplicht. Daar staat het zo vermeld: 'Wanneer heb ik een onderhoudsplicht? (...) Ouders zijn verantwoordelijk voor kinderen Ouders zijn verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Dat staat in de wet. Kind tot 18 jaar • Ouders betalen kosten van verzorging en opvoeding. Kind van 18 jaar tot 21 jaar • Ouders betalen kosten van levensonderhoud en studie.' Jezelf zo maar aan deze plicht onttrekken door niet (meer) te werken, is niet mogelijk. De wettelijke onderhoudsplicht blijft simpelweg bestaan, ook als je als ouder geen inkomen of weinig inkomen hebt.

Ja, je hebt zorgplicht: Ouders zijn verantwoordelijk voor kinderen Ouders zijn verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Dat staat in de wet. Kind tot 18 jaar: Ouders betalen kosten van verzorging en opvoeding. Kind van 18 jaar tot 21 jaar: Ouders betalen kosten van levensonderhoud en studie. Zie bron rijksoverheid. Volgens de 2e bron is het belangrijk om er samen uit te komen, anders moet je naar de rechter.

Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/s...
https://www.ouders.nl/artikelen/onderhouds...

Onderhoudsplicht van ouders tov kinderen betekent NIET dat kinderen alle rekeningen naar ouders kunnen doorsturen - er is juist nadrukkelijk GEEN schuldaansprakelijkheid. Het betekent in de eerste plaats, dat de overheid NIET verantwoordelijk is (jongvolwassenen 18-21 jaar hebben vrijwel geen recht op een uitkering). Als jij je onderhoudsplicht invult door je kind een bed en drie maaltijden per dag te geven heb jij aan je onderhoudsplicht voldaan. Mocht je kind studeren (hbo/wo), heeft ze recht op een studielening en kun je op basis daarvan kostgeld vragen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100