Hoeveel tijd kost een kind per kalenderdag door beide ouders?

Er zijn heel veel websites die goede indicaties geven over hoeveel een kind kost aan spulletjes die moeten worden aangeschaft. Is er iemand die mij kan aangeven hoeveel tijd een kind kost aan uren om het op te laten groeien en het een goede plezierige jeugd met een redelijk niveau van aandacht door de ouders? Dit kan helpen mij een goede beslissing te maken om het wel of niet te doen, naast natuurlijk de voordelen van mogelijke vreugde en dat het mij gelukt is mijn genen door te geven.

Hoeveel kost het per leeftijdscategorie aan uren per dag:
0-4 jaar:
4-8 jaar:
8-12 jaar:
12-16 jaar:
16-20 jaar:

uitgaande van 1 enkel kind, bij meer kinderen kan de vaste tijdsinvestering lager worden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Baby's slapen veel, maar kosten ook veel tijd aan verzorging en stimuleren (voeden, luiers verschonen, knuffelen, badje etc.). Peuters en kleuters hebben deels hulp nodig bij de verzorging, maar kosten veel tijd omdat ze bezig zijn met hun motoriek te ontwikkelen en taal te leren. Vanaf de basisschoolleeftijd (6-12), puberteit (12-16) en adolescentie (16+) worden kinderen in toenemende mate zelfstandig en zelfredzaam. In deze fases ben je als ouders veel tijd kwijt met huiswerkbegeleiding, het leren van vaardigheden zoals fietsen, koken en leren omgaan met geld. In de basisschoolleeftijd ben je als ouders ook druk met het halen/brengen van kinderen naar school, feestjes en activiteiten. Pubers en adolescenten gaan meestal zelf op pad, tenzij de afstanden ver zijn. Tijd met het kind/gezin is bij alle leeftijden belangrijk, hoewel pubers en adolescenten meer hun eigen gang gaan. Praten blijft wel belangrijk. Een sterke familiefundering levert minder problemen op met alcohol/drugs en andere nare dingen. Pubers en adolescenten hebben in de loop der jaren geleerd zelfstandiger te zijn, maar kunnen nog wel sociaal-emotionele hulp gebruiken van hun ouders. En in alle fases ben je veel tijd kwijt met opvoeding: je kind leren sociaal te zijn en goede keuzes te maken in het leven. Hierbij komt ook overleg kijken met andere opvoeders: ouders, leerkrachten, sportbegeleiders, bso-begeleiders. Als je van baby tot adolescent gaat kijken hoeveel tijd je kwijt bent per dag, zou ik zeggen zo'n 8-16 uur voor een baby (bij opvang minder), 4-6 uur in de peuter-, kleuter- en basisschoolleeftijd en 2-4 uur in de puberteit/adolescentie. Gemiddeld genomen. Het is afhankelijk van wat je als ouders kunt/wilt bieden en wat een kind nodig heeft. Een kindje met een beperking of angsten heeft bijvoorbeeld meer begeleiding nodig. Vaak is het niet uren achter elkaar met het kind bezig zijn, maar tussen de bedrijven door. Dit maakt dat de taak van ouders toch wel als een dagtaak wordt gezien. Gezamenlijk eten, een spelletje doen, een ziek kind verzorgen, voor het slapen een verhaaltje voorlezen, naar voetbal, nachten op zijn om een huilende baby in slaap te krijgen. Het kost allemaal tijd als je het goed wilt doen. Maar hoe ouder het kind wordt, hoe zelfstandiger het is, dus de kinderen zijn ook veel tijd kwijt met school en vriendjes. Dus dan heb je als ouders tijd voor jezelf. Ook als de kinderen ’s avonds op tijd naar bed gaan, heb je tijd voor elkaar.

Als je nu al aan het twijfelen bent, vraag ik mij af of het wel de juiste keuze is. Ik kan je vertellen dat een kind elke seconde van je leven zal overnemen. Dit is niet in uren uit te drukken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100