Er zijn verschillende soorten mist, zoals stralingsmist, advectieve mist en ijsmist.
Stralingsmist ontstaat doordat bij helder weer het aardoppervlak snel afkoelt. Als er weinig wind staat om de koude luchtlaag aan het aardoppervlak te mengen, dan raakt deze laag verzadigd en ontstaat mist. Koude lucht is zwaar en kan boven bijvoorbeeld een hellend weiland richting de sloot stromen. Hier mengt het zich met vochtige lucht boven de sloot en door mening ontstaat slootmist. De plaatselijke mist breidt zich meestal snel uit, zodat de voor het verkeer zo verraderlijke mistbanken ontstaan. Bij mistbanken zijn de zichtverschillen op korte afstand groot.
Mist kan ook op een andere plaats zijn ontstaan en met een zwakke wind op de waarneemplaats terecht komen. We noemen dit ook wel advectieve mist. Een vervelend voorbeeld ervaren we soms op een mooie zonnige stranddag, als zeemist met een zeewindje naar de kust wordt getransporteerd. Van het 1 op het andere moment is de zon weg en kan de temperatuur wel 10 graden dalen. Daar lig je dan in je zwemkleding ….
Mist bestaat uit heel fijne waterdruppeltjes. Deze kunnen in een winterse setting onderkoeld zijn (de temperatuur van het druppeltje ligt onder het vriespunt). Deze bevroren mist (of ijsmist)zorgt in elk geval voor rijpaanslag op elk willekeurig object. Als er een ijskristalletje ontstaat, dan kan het daarna ineens snel gaan. De zwevende ijskristalletjes kunnen groeien ten koste van de onderkoelde druppeltjes. Uiteindelijk zal deze ijsmist gaan uitsneeuwen. Het zicht kan dan heel snel van “bijna 0” oplopen tot “je kijkt de wereld uit”. Vaak is het dan ook meteen zonnig en is de lucht staalblauw.
- Bronnen:
-
https://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/w...