Tjonge wat een tegenstrijdige antwoorden.
De tegenstrijdigheid ligt in de vraag besloten. Natuurlijk kun je een EV met grijze stroom laden, maar de Nederlandse laadpalen geven allemaal groene stroom.
En mensen die een EV willen, hebben vrijwel zonder uitzondering groene stroom, dus als ze thuis laden gaat er groene stroom in.
EV's zijn bedoeld om schoon te rijden, dus moet er groene stroom in, niet grijze. Op groene stroom rijdt een EV oneindig schoner dan op grijze en ook veel schoner dan een brandstof auto.
Er zijn bij bewust met foute stroom laden van een EV, 2 antwoorden:
1. Bij het rijden is de EV veel schoner dan een brandstof auto, omdat die altijd nog uitlaatgassen produceert, behalve CO2 ook fijn stof, wat zeer schadelijk is voor de gezondheid.
2. Kijk voor het laden of vullen naar de CO2 uitstoot per km. Er wordt gezegd dat A-label auto's minder dan 100- gr CO2 per KM uitstoten, dat halen ze alleen als je er heel zuinig mee rijdt. Maar laten we dat even aanhouden
Hoeveel kWh verbruikt een EV als je er heel zuinig mee rijdt?
Een hele kWh uit een gascentrale veroorzaakt ca 500 gr CO2. Het kan erger, maar we rijden zuinig en optimaal, dus nemen we de schoonste grijze stroom.
Volgens onderstaande link verbruikt een EV ca 0,125 kWh/km
Dus, dat is 62,5 gr CO2 per KM voor de EV
Daarmee is een EV dus ook met grijze stroom schoner dan een benzine auto.
Het hangt er natuurlijk vanaf in welke tiojd je dit ziet. Bovenstaande is met de huidige techniek.
In verschillende energie scenario's wordt voorzien dat kolen- en gascentrales hun CO2 moeten gaan opslaan. Dat kan wel 2030 of 50 worden, maar het zou ook kunnen dat grijze stroom gewoon zo duur wordt dat er alleen maar groene stroom te koop is, in de toekomst.
Voor stroom uit kerncentrales, ook grijze stroom, geldt juist een toenemende hoeveelheid CO2 uitstoot. Nu is dat ca 130 gr CO2 per kWh. Maar dat wordt steeds meer naarmate de uranium ertsen armer worden. Ergens tussen 2040 en 2080 veroorzaakt een kerncentrale meer CO2 dan een kolencentrale, en zullen ze stilgelegd worden, niet vanwege de CO2 uitstoot, maar omdat er dan meer energie in moet, dan er uit gehaald kan worden.
Uiteindelijk houden we alleen duurzaam opgewekte stroom over. En brandstof gemaakt uit biomassa.
- Bronnen:
-
http://www.olino.org/articles/2009/02/17/k...