Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe vaak mag een boer gif over zijn aardappelplanten spuiten?

Is dit eens per week bijvoorbeeld?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Milieu
17.5K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

om te beginnen is niet de vraag relevant of een boer mag spuiten ,maar of hij moet spuiten om de oogst te beschermen, vroeger werd standaard iedere week gespoten tegen plagen en ziektes in aardappelen,maar tegenwoordig gebeurt dat niet indien het niet nodig is,door middel van monitoring en specifieke ziektedrukmeldingen word een schema opgesteld en continu aangepast om de bespuitingen zo minimaal mogelijk te houden,daarbij zijn de gewasbeschermingsmiddelen van tegenwoordig technisch zo verbeterd dat de schadelijke werking aan het milieu veel minder is als vroegeren vaak met een biologische oorsprong . maar de kosten liggen dan ook veel hoger(vandaar dat de boer niet meer dan absoluut nodig is zal spuiten).voor de oogst moet de boer dan nog een minimale veiligheidstermijn aanhouden om de voedselveiligheid van het produkt te waarborgen,afhankelijk van de middelen die gebruikt zijn loopt dit uiteen van 3 dagen tot 3 weken,in deze tijd mogen er geen aardappelen gerooid worden,een en ander word gecontroleerd door de A.I.D. een organisatie van het ministerie van lnv .
deze organisatie controleerd overigens ook het middelen gebruik (alle middelen moeten geregistreerd worden en deze registratie word jaarlijks gecontroleerd door een bevoegd bureau)en de licentie(een bewijs dat men vakbekwaam is ) die iedereen die een gewasbesherming uitvoerd bij zich moet dragen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

Op wikipedia vonden wij het volgende antwoord op uw vraag:

Tijdens het seizoen wordt, afhankelijk van het weer, door de meeste telers elke 7 tot 10 dagen met een chemisch bestrijdingsmiddel gespoten tegen de aardappelziekte (phytophthora). De noodzaak van chemische bestrijding is alleen te beperken door de keuze van zoveel mogelijk ziekte-resistente rassen. Met behulp van Plantenveredeling, bijvoorbeeld door middel van genetische modificatie, wordt getracht om meer resistente rassen te ontwikkelen, maar dit verloopt nog maar moeizaam.
Bij de teelt van aardappelrassen zoals Bintje, Bildtstar en Eigenheimer wordt relatief veel gif gebruikt. Aardappelen uit de gangbare teelt waarbij minder milieubestrijdingsmiddelen worden gebruikt, zijn onder meer Corine, Doré, Escort, Alpha, Van Gogh en Santé.


(RJ)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Wat mij betreft mag dat helemaal niet.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
De ene dag vaker als de andere dag.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Zoals de meeste al zeiden ligt het gewoon aan de weersomstandigheden,veel te nat is niet goed,een aardappel heeft het liever iets te droog als te nat.
een dag als vandaag waarop het een beetje broeierig en benauwd is is niet goed voor de aardappel een ideale bron voor phytophthora ,
morgen regen en de dag daarna weer warm weer en de boer moet weer spuiten,en er wordt vaker gespoten als menigeen denkt.
(Lees meer...)
Bronnen:
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding