Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe kun je zien aan de weer modellen dat de luchtstroming gaat draaien naar het oosten?

wil graag weer strenge vorst en veel sneeuw en zit te wachten dat de luchtstroming gaat draaien richting siberie zoa dat we koude poollucht aangevoerd krijgen maar hoe kan je zoiets zien op weer kaarten?

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
1.5K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Dan zou je moeten letten op het ontstaan van een hogedrukgebied ergens bij IJsland of de oostkust van Groenland. Of het zich daarheen verplaatsen van een hogedrukgebied. Dat zijn situaties waarbij over grote afstanden een noordoostelijke aanvoer voorkomt.
Om vroegtijdig meer te lezen over een eventuele omslag naar een (noord)oostelijke aanvoerrichting, zou je eigenlijk regelmatig mee moeten lezen op
http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/extra/guidance-meerdaagse.
Daar worden de verwachte ontwikkelingen van een veelheid aan computermodellen aan de hand van waarnemingen gevolgd en voortdurend bijgesteld.

Maar daar wordt veel vaktaal gebruikt. Misschien lukt het je om (door het vaak te doen) geleidelijk vat te krijgen op de vele vaktermen. Deze bron is namelijk echt geschreven voor ingewijden. Ik ben dat zelf niet, maar ik weet als voormalig hemelbestormer wel een stuk meer over het weer dan de gemiddelde leek.

Zelf een blik in de toekomst werpen kan ook door te kijken naar:
http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/ensemble-verwachting-detail.

Een denk ik wat beter toegankelijke benadering is meelezen op dit forum: https://www.weerwoord.be .
Meer in het bijzonder het onderwerp van 12 september jl. en de reacties daarop over de nieuwe uitdraai van het UKMO in deze lijst: https://www.weerwoord.be/index.php?boardid=4 .
(Lees meer...)
Bordensteker
7 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding