Hoe komt het dat een kip een ei legt met 2 dooiers?

Ik had laatst een ei met 2 dooiers erin dus dit vroeg ik mij af!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een ei met twee dooiers wordt ook wel een dubbeldooier genoemd, ofwel een tweeling. Dubbeldooiers komen regelmatig voor. Je kunt ze gewoon in de winkel of bij een eierboer kopen, bijvoorbeeld in een doosje van tien. Hoe is het mogelijk dat er twéé van die gele balletjes in een ei terechtkomen? Aan de eierstok van een kip hangt een enorme hoeveelheid kleine korreltjes. Als er een korreltje vanaf valt, komt dat in de trechter van de eileider terecht en groeit uit tot een geel balletje (de dooier). De dooier maakt vervolgens een tocht door de eileider (een gekronkelde buis met een lengte van ongeveer 75 centimeter) richting uitgang. Een dooier is eigenlijk een eicel met veel reservevoedsel. Onderweg wordt hij netjes ingepakt. Eerst komt er eiwit omheen, daarna twee vliezen en de schaal. Bijna iedere dag komt er een nieuwe gele dooier in het begin van de eileider. Soms vallen twee balletjes eigeel tegelijk in de eileider van de hen. Als dat gebeurt, is het uiteindelijke resultaat een ei met twee dooiers. Hoe weet een eierboer nu dat hij te maken heeft met een ei met een dubbeldooier en hij het dus apart kan houden voor het 'dubbeldooierdoosje'? De boer weet, als kenner, waar hij op moet letten. Als een ei beduidend zwaarder is dan normaal, kan dat een aanwijzing zijn. En als er, behalve dat het ei zwaar en extreem groot is, ook nog over het midden van het ei een heel dun ringetje (nauwelijks voelbaar en niet goed te zien) loopt, dan is het vrijwel zeker een dubbeldooier. Dubbeldooiers worden meestal gelegd door jonge kippen. De hormoonspiegel van een jonge kip ligt hoog en dan is het aantal dooiers dat aan de eierstok afrijpt hoger. Zo heb je kans dat de kip op één dag twee dooiers produceert die dan tegelijk in het 'eimaakapparaat' in de kip komen en samen in hetzelfde ei terechtkomen.

Bronnen:
http://www.dierenforum.nl/forum/viewtopic....

In het geval van bevruchting zou dit mogelijk een "tweeling" opleveren. Echter is de kip niet bevrucht en kreeg je dus een dubbele dooier. Wat hier is gebeurd is dat er in het "begin" 2 eicellen zijn gekomen "in het ei". Hierdoor zouden er dus normaal 2 bevruchtingen mogelijk zijn, en dus ook 2 dooiers nodig zijn.

Soms komen twee eicellen(dooiers) tegelijk vrij in de eileider van de hen. Zo'n ei heet een dubbel-dooier. Een dergelijk ei zal, als het wordt uitgebroed, nooit twee gezonde kuikens kunnen bevatten. Er zijn echter ook kippen geselecteerd die alleen maar eieren met een dubbel-dooier leggen.

Bronnen:
wikipedia

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100