Kan je de verantwoordelijkheid van je familie tov jezelf (bv bij lang bewustzijnsverlies) reduceren?

Ik heb niet zo een goede ervaringen met de beslissingen die mijn familie over mij neemt als ik hiertoe verminderd of niet in staat ben. Bv toen ik na een zwaar ongeval in het ziekenhuis lag (en dus uiteraard de kattenbakken niet kon verschonen) greep mn zus dit "gebrek aan zorg" aan om mijn raskat weg te doen. mijn andere kat wilde ze laten doden. Gelukkig was er toen een buur die zich bemoeit heeft en de straatkat tijdelijk adopteerde (de andere was al weg). Toen ik door PTSS angstaanvallen kreeg, zocht mn zus naar wegen om me verplicht te laten opnemen (ik was in therapie, de psychiater zag geen reden) omdat ik " het leven van anderen tot hel maakte met mijn angsten". Mn zus is zeer manipulatief, hard en dominant dus niemand geeft weerwoord. Ik wil dus niet dat ze over mij beschikt als er nog eens iets ernstigs gebeurt of ik bv door ouderdom minder helder wordt.. Hoe kan ik dat nu al regelen?
(België)

Toegevoegd op 22 June 2022 12:19: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Als jij meerderjarig bent kan zelfs je moeder of vader jou niet verplicht laten opnemen. Althans, zolang je nog handelingsbekwaam bent. Tegen de tijd dat je ouderdomsverschijnselen krijgt is je zus zelf ook al ouder misschien, beiden getrouwd en ( klein) kinderen. Deze laatsten zijn dan degenen die over je beslissen, niet je zus. En anders kan je dit met je huisarts bespreken dat deze de eerste is die over je beslist of dat deze weet hoe je dit kan regelen.

Leg in een levenstestament vast wie de beslissingen mag nemen op momenten dat u handelingsonbekwaam bent. In een levenstestament staan die zaken beschreven die u aangaan als u dit zelf niet meer kunt. U weet bij het afsluiten niet of dit ook nodig is maar stel dat u een ongeluk krijgt of bijvoorbeeld dement wordt en hierdoor wils- en handelingsonbekwaam. U kunt op voorhand maatregelen nemen om te zorgen dat er geen beslissingen over u genomen worden die uzelf per se niet gewild zou hebben. Het belang van een levenstestament? In het kort regelt u in een levenstestament precies wie uw zakelijke en uw persoonlijke belangen behartigt, op het moment dat u zelf niet meer kunt. U wijst iemand aan die beslissingen voor u kan nemen als u bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte (tijdelijk) niet meer handelingsbekwaam bent. U kunt precies laten vastleggen wie er medische beslissingen over u mag nemen en wat die beslissingen dan zijn, maar u kunt ook vastleggen wie het beheer over uw geld krijgt en dus gemachtigd is uitgaven te doen. Een levenstestament kan alleen worden opgesteld bij een notaris. Een zelf opgesteld en ondertekend document, codicil genaamd, is in dit geval niet rechtsgeldig. . Ps. In België schijnt dit een 'Zorgvolmacht' te heten en gelden iets andere maar wel vergelijkbare regels. Zie tweede bron.

Toegevoegd op 22 June 2022 13:57: bron, tekst
Bronnen:
https://www.notarishuitsing.nl/b/waarom-ee...
https://www.ugent.be/ge/nl/faculteit/facul...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100