Wat is de logica van een gemeente om supermarkt eerder te laten sluiten goede vrijdag?

Waarom vinden gemeentes het nodig om winkels en supermarkten eerder te laten sluiten met een feestdag terwijl er juist geld moet worden verdient. Waarom is dat aan de gemeente om dat te bepalen terwijl een dorp verder wel alles open mag blijven tot laat en een grote stad alles dicht is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het gemeentebestuur gaat over de openingstijden, dat staat nu eenmaal zo in de wet. Vooral in Christelijke gemeenten kan het zo zijn dat de kerkgangers geen winkelende mensen willen tegenkomen, wat dan door het gemeentebestuur wordt gehonoreerd. Argument kan ook zijn dat ze christelijke winkeliers, die naar de kerk willen gaan, niet in een nadeliger positie willen brengen dan hun concurrenten die dan open zouden kunnen zijn.. Met een beetje zoeken in de stukken van de gemeente is vaak de argumentatie wel te vinden. Of bel gewoon naar het gemeentehuis om het te vragen.

Het is niet de logica van gemeentes, maar van het rijk(winkeltijdenwet) om de winkels op Goede Vrijdag eerder te laten sluiten. Een gemeente kan wel toestemming geven om toch open te gaan. " Dodenherdenking Op 4 mei is het om 20.00 uur 2 minuten stil. Dan herdenkt Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ondernemers moeten die dag hun winkel om 19.00 uur sluiten. Maar een gemeente mag toestemming geven om toch open te blijven. Dit geldt ook voor dagen als Goede Vrijdag en 24 december (kerstavond). " Dat deze wet zo is ingevoerd zal te maken hebben met de christelijke tradities. Net zoals dat voor kort een supermarkt in het geheel op zondag niet open mocht (en weer later enkel op speciale koopzondagen). Volgens dit krantenartikel is het pas sinds 2015 dat gemeentes mogen bepalen dat de winkels op GV na 19:00 open mogen zijn. https://nieuws.nl/algemeen/20170414/openingstijden-supermarkten-op-goede-vrijdag-en-pasen/ === Met dank aan SentWierda, het moet 2016 zijn waar ik 2015 zei.

Toegevoegd op 16 April 2022 16:48: tekst
Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/o...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100