Als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan mag dat.
Bij verzekeringsfraude bijvoorbeeld wordt de fraudeur geregistreerd in de databank van Stichting CIS. Stichting CIS staat voor Stichting Centraal Informatie Systeem. Verzekeraars en gevolmachtigden kunnen deze gegevens in de landelijke databank zetten. "De databank heeft als doel om eventuele risico’s voor verzekeraars beheersbaar te maken en fraude zoveel mogelijk te voorkomen.
Verzekeraars kunnen in de CIS-databank controleren of u geregistreerd staat en waarom. (...) Een registratie wegens verzekeringsfraude blijft ongeveer 8 jaar staan. Gedurende deze 8 jaar is de melding voor elke aangesloten verzekeraar in de CIS-databank te zien. (...)
.
.
Een instantie als het CAK mag bijvoorbeeld aan gemeenten een lijst aanleveren van wanbetalers die hun premie voor de Zorgverzekering 6 maanden of langer niet hebben betaald. Maar goed, het CAK is geen voorbeeld van een bedrijf.
En natuurlijk mag een bedrijf een lijst bijhouden van problematische klanten. (Klanten die wel spullen bestellen maar ze niet betalen). Het is een goede gewoonte dat bedrijven stoppen met het leveren van goederen of het verrichten van diensten wanneer de klant een dubieuze debiteur (dus een kostenpost) blijkt te zijn.
Toegevoegd op 30 October 2021 10:14: tekst