Moet je politie voorrang geven als zij door rood rijden zonder sirene of lichtsignaal?

Ik weet dat de politie in het verkeer ontheffing heeft. Zij hoeven niet voor rood te wachten als zij dat niet willen. Maar moet je hen ook voorrang verlenen wanneer zij door rood rijden zonder dat zij geluids- of lichtsignalen voeren?
Ik stond bij een kruispunt, kreeg groen en begon te rijden en moest vol op de rem omdat een politiewagen op het laatste moment besloot door rood te rijden. Ik kreeg vanuit de bestuurder een boze blik omdat ik een toeter ter waarschuwing. De politiewagen reed door en ging ook geen signalen voeren nadat ze het kruispunt over waren gestoken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, de politie heeft geen voorrang indien ze rijden zonder sirene of zwaailicht. Was er een ongeluk gebeurt, had jij geen schuld. Ik weet wel dat er dan eerst uitvoerig onderzoek was geweest. Deze regel is opgenomen in: Regeling brancherichtlijn optische- en geluidssignalen. Indien een motorvoertuig optische en geluidssignalen gebruikt, wordt het wel automatisch een voorrangsvoertuig. Andere weggebruikers moeten dit voertuig dan laten voorgaan. Wordt er slechts één of geen signaal gebruikt, is het geen voorrangsvoertuig. Dit voertuig moet zich dan gewoon aan de voorrangsregels houden. Dit wordt omschreven in artikel 50 RVV’90. Het voertuig waar jij mee te maken had, had dus absoluut geen voorrang! Hij of zij is verantwoordelijk voor het gebeuren. Ofwel, veroorzaakte een gevaarlijke situatie. Duidelijke link: https://puc.overheid.nl/mp-bundels/doc/PUC_39361_10/1/

Ja. Als je ziet dat welke mafkees dan ook de verkeersregels overtreedt heb en hou je altijd de plicht om een ongeluk te proberen te voorkomen. Of-tie nu wel of niet in een politieauto zit is daarbij irrelevant.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100