Mogen politieke partijen een flyer in je bus stoppen met een NEE-NEE-sticker?

Heb vandaag een flyer van Volt in mijn brievenbus gehad terwijl ik een Nee-Nee sticker heb. Volgens mij mag dit niet of mogen politieke partijen dit wel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Met de NEE NEE sticker mag je geen flyers van politieke partijen ontvangen. Alleen de post waar het huisadres op staat mag dan bezorgd worden. Deze post is vrijwel altijd gefrankeerd. Bij de NEE JA sticker mag je geen reclamedrukwerk ontvangen, maar wel huis-aan-huisbladen en ander drukwerk dat niet commercieel van aard is. Zoals flyers van politieke partijen.

Toegevoegd op 26 november 2020 15:00: bron
Bronnen:
https://www.neesticker.com/product-categor...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Brievenbussticker
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/b...

Ja, dat mag. De nee-nee sticker heeft alleen betrekking op ongeadresseerde (commerciële) reclame. Een flyer van een politieke partij valt niet onder (commerciële) reclame maar onder de vrijheid van meningsuiting. De vrijheid van meningsuiting mag niet worden beperkt mits wordt voldaan aan wat in het maatschappelijk verkeer gebruikelijk is. Niet toegestaan zijn flyers met bijvoorbeeld kwetsende, discriminerende uitingen en scheldpartijen. Dat betekent dat politieke partijen mogen flyeren bij een nee-nee sticker, zoals ook een voetbalclub leden mag werven via een flyer (= voorlichting/informatie), een bejaardensoos activiteiten mag flyeren (idem) en de kandidatenlijst van de Tweede Kamer als flyer mag worden verspreid (idem). De nee-nee sticker heeft niet betrekking op deze uitingen. Flyeren in nee-nee brievenbussen is niet toegestaan als sprake is van (commerciële) reclame. Wordt wel zo'n flyer verspreid via een nee-nee brievenbus dat kan zo'n flyer worden voorgelegd aan de Reclame Code Commissie. Deze commissie beoordeelt de flyer op het kenmerk "reclame" maar gaat niet over het kenmerk "vrijheid van meningsuiting". Daardoor kan het gebeuren dat de Reclame Code Commissie (die uitsluitend gaat over het aspect reclame) drukwerk van de politieke partij SP beoordeelt als reclame en dus niet toestaat als flyer bij een nee-nee sticker. De aspecten vrijheid van meningsuiting en voorlichting worden niet door de Reclame Code Commissie beoordeeld. De Rijksoverheid is duidelijker op de website: "Wat kan ik doen tegen ongewenste reclame en folders in mijn brievenbus?". M.b.t. nee-nee stickers heeft de Rijksoverheid het over ongeadresseerd reclamedrukwerk. Dat de flyers van een politieke partij, van een voetbalclub, van een bejaardensoos en de kandidatenlijst van de Tweede Kamer hier onder vallen? Onwaarschijnlijk. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bescherming-van-consumenten/vraag-en-antwoord/wat-kan-ik-doen-tegen-ongewenste-reclame-en-folders-in-mijn-brievenbus

Politieke flyers zijn geen reclamedrukwerk maar van informerende aard. De NEE-NEE sticker geldt hier dus niet voor.

Bronnen:
https://radar.avrotros.nl/forum/milieu-f96...

Nee dat mag niet, in tegenstelling tot wat veel anderen hier beweren. Hier lees je een uitspraak van de reclame code commissie.

Bronnen:
https://www.reclamecode.nl/uitspraken/uits...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100