Als je een kastekort heb, mag dit dan ingehouden worden op je loon?

Mijn dochter is 16 jaar en heeft een bijbaan als kassiere bij een supermarkt. Gisteravond had zij een kastekort van 100,-.

Tot vorige week mocht er niet extra gepind worden aan de kassa ivm Corona. Sinds deze mag dit weer wel. In de groepsapp van de kassagroep is er gezegd dat er alleen 20,- en 50,- extra gepind mag worden. Gisteravond kwam er een klant aan de kassa bij mijn dochter die graag 100,- wilde pinnen. Mijn dochter vroeg aan een collega of dit goed was, dit was goed. Dochter geeft in de kassa aan dat er 100,- extra gepind wordt, klant pint, dochter geeft 100,- mee. Vervolgens blijkt bij telling dat er een tekort van 100,- is. Blijkbaar is het niet goed gegaan met de verwerking op de kassa, waardoor er dus een tekort van 100,- is ontstaan.
Vandaag werd dochter gevraagd om eerder naar het werk te komen om het voorval te bespreken. Nu blijkt dat er 100,- van het loon ingehouden gaat worden (dat is bijna 25 uur werken voor haar).

Mag haar werkgever dit zomaar doen? Het lijkt mij van niet? Of staat haar werkgever in haar recht omdat het gemeld is in de groepsapp? Ook al heeft mijn dochter het eerst gevraagd aan haar collega.

Weet jij het antwoord?

/2500

Jouw werkgever mag nooit zomaar jouw loon of fooi inhouden. Ook niet als jij mogelijk een fout hebt gemaakt waardoor er schade is ontstaan voor de werkgever. Je werkgever is in eerste instantie verantwoordelijk voor het bedrijf dat hij draaiende houdt. Daar zijn nu eenmaal risico’s aan verbonden, de bedrijfsrisico’s. Een werkgever mag niet zomaar zijn bedrijfsrisico’s bij de medewerers neerleggen. Als de werkgever schade lijdt door een fout of handelen van de medewerker, dan kan de werkgever de schade alleen op de medewerker(s) verhalen als hij aan kan tonen dat er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid. Deze regeling is opgenomen in de wet. De afspraken zijn geschonden. Maar heeft je dochter wel goed op de afhandeling van de pin gelet. Heeft ze de bon van de pin betaling wel in de kassa gestopt of goed op de kassa verwerkt. De werkgever moet wel controleren of er op dat moment een pin gedaan is.

Bronnen:
https://www.fnvhoreca.nl/actueel/blog/1437...

Nee mag niet ingehouden worden. Risico van het ondernemerschap, tenzij aantoonbaar dat het met opzet en bewust is gedaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100